Vitamina B12

Vitamina B12Vitamina B12 este stocata in organism, ceea ce este rar pentru o vitamina solubila in apa. Ea are proprietati analgezice, anti-alergice si anti-depresive.

Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila, rezistenta la caldura, dar sensibila la lumina. Acesta este stocata de organism in ficat, care face un stoc pentru mai multi ani.

Aceasta vitamina are un rol  energetic, la fel ca toate vitaminele B, dar are, de asemenea, actiuni specifice, cum ar fi rolul anti-alergic sau detoxifiant (vitamina B12 ajuta la eliminarea toxinelor din organism).

Aceasta are uneori in utilizare terapeutica, in special in lupta impotriva anemiei.

Dianocobalamina exista in stare naturala sub forma de cristale sau pulbere cristalina, fara miros sau gust special si de culoare  rosu inchis, aceasta fiind datorata prezent,ei unui atom de cobalt in formula sa chimica.

Este o vitamina hidrosolubila ( este solubila in proportie de  80% in  apa), rezistenta la caldura, deoarece aceasta se topeste la 300 ° C si inactiva la lumina si solutii puternic acide sau bazice.

De asemenea, este higroscopica, adica, absoarbe umiditatea din aer. Astfel, poate fixa pana la 12% din greutatea sa in apa prin simpla expunere la aer. Prin urmare, trebuie sa fie tinuta departe de orice sursa de aer si umiditate.

Organismul uman nu este capabil sa sintetizeze singur vitamina B12, aceasta trebuie sa fie furnizata de alimente.

Vitamina B12 este absorbita in intestinul subtire, in prezenta calciului si dupa combinarea cu o proteina sintetizata si secretata de mucoasa gastrica. Aceasta proteina de transport se numeste “factor intrinsec”, vitamina B12 fiind numita “factor extrinsec”.

Un organism normal contine aproximativ 5 mg de vitamina B12.

Aceasta este stocata in ficat, care contine 2 pana la 3 mg (60%), ceea ce reprezinta o rezerva considerabila si poate satisface nevoile organismului de la 3 la 5 ani, in principal. O parte din vitamina B12 ramasa este  stocata in special in creier.

Acesta este eliminata in bila, urina si descuamarea celulara.

Efectele adverse cauzate de vitamina B12 exista mai ales in reactie cu produse pe baza  de hidroxocobalamina. Aceste reactii anafilactice (prurit, urticarie, eruptii cutanate) necesita intreruperea tratamentului, posibilitatea de acnee in timpul tratamentului prelungit, sau urina de culoare rosie.

Proprietati ale vitaminei B12

Vitamina B12 este implicata in furnizarea de energie, la fel ca toate vitaminele  din complexul B, dar, de asemenea, in cresterea celulara si sinteza ADN-ului. De asemenea, are actiuni anti-alergice si de detoxifiere.

Roluri si actiuni ale vitaminei B12:

 • Sub forma de coenzima, vitamina B12 actioneaza in reproducerea si cresterea celulara: inclusiv cele ale tractului digestiv, sistemului nervos si maduvei osoase.
 • Astfel, este un puternic  anti-anemic, responsabil pentru formarea de globule rosii ( in maduva osoasa) si pentru calitatea lor.
 • Contribuie la buna functionare a sistemului nervos,  are inclusiv un efect favorabil asupra tecii de mielina care protejeaza nervii.
 • Vitamina B12 este implicata in sinteza ADN-ului.
 • Are un rol analgezic anabolic si detoxifiant (ajuta la eliminarea toxinelor).
 • Este esential pentru sinteza de metionina si colina.
 • Vitamina B12 este necesara pentru metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si permite, astfel, productia de energie.
 • Permite absorbtia fierului.
 • Aceasta are proprietati anti-alergice.
 • Este o vitamina de crestere, avand proprietati tonice.
 • Vitamina B12 ajuta la prevenirea formarii de homocisteina (aminoacid sulf) in sange, cel mai adesea in combinatie cu vitaminele B6 si B9. O concentrati mare a acestei substante este asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare si este toxica pentru neuroni (factor de risc in boala Alzheimer, depresie, schizofrenie).
 • Este esentiala pentru buna functionare a creierului prin cresterea vitezei de reactie
Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: