Acizii grasi esentiali

61223Acizii grasi esentiali (AGE) sunt necesari pentru buna functionare a organismului. Ei sunt clasificati in doua familii: omega-3, relativ rari, si omega-6, care sunt mult mai frecventi in alimentatia noastra.

Acizii grasi esentiali sunt acizi grasi (componente ale grasimilor), pe care organismul nu ii poate produce, sau in cantitati insuficiente. Acestia trebuie sa fie furnizati de alimentatie.

Acizii grasi sunt necesari pentru multe procese biochimice: construirea de celule, frumusetea pielii, imunitate, aprovizionarea cu energie sanatoasa …

Definitia acizilor grasi

Acizii grasi sunt compusi lipidici care participa in mod esential la constructia (inclusiv compozitia membranei) si la viata celulelor si are un rol important in consumul de energie. Acestia sunt compusi din cate doi atomi de carbon si pot fi saturati, mononesaturati sau polinesaturati.

Acizii grasi esentiali sunt cei pe care organismul nu ii poate sintetiza, si care trebuie sa fie furnizati de alimente.

Acestia se gasesc in toate grasimile animale, peste, si uleiuri vegetale. Ei sunt apoi prezenti sub forma de trigliceride si fosfolipide:

– Trigliceridele au un rol energetic

– Fosfolipidele au mai degraba un rol in constructia membranelor celulare si a neuronilor

Acizii grasi sunt obtinuti prin digestia grasimilor, care permite producerea de acizi grasi trigliceride. Apoi organismul sintetizeaza aceste trigliceride pentru a produce fosfolipide.

In cazul in care sunt consumati in cantitati mari, acizii grasi sunt stocati in organism sub forma de grasime.

Definitia acizilor grasi esentiali AGE:

Cand vorbim despre acizi grasi, este important sa se faca urmatoarea distinctie:

– Acizii grasi esentiali sunt cei pe care organismul nu ii poate sintetiza partial sau incomplet.

– Acizii grasi indispenabili nu pot fi sintetizati de catre organism si, prin urmare, trebuie sa provina neaparat din dieta.

Exemplu: corpul uman nu poate sintetiza acidul alfa-linolenic, dar  stie, pornind de la acest acid  furnizat de alimentatie, sa produca acid eicosapentaenoic si acid docosahexaenoic. Acesti trei acizi grasi fac parte din Omega 3.

In general, aceste doua categorii sunt grupate sub numele de acizi grasi esentiali: AGE.

Pentru buna functionare a celulelor, este important ca aportul de acizi grasi esentiali sa fie suficient pentru a acoperi nevoile organismului. Acest aport trebuie sa vina din alimentatie, si eventual sa fie completat prin suplimente alimentare bogate in acizi grasi.

Retineti ca acizii grasi necesita prezenta a mai multe alte produse chimice pentru actiunile lor. Ei au nevoie in special de zinc, magneziu, seleniu, precum si de vitaminele C si B.

Acizii grasi esentiali omega 3 omega 6

Acizii grasi esentiali sunt clasificati in doua categorii: omega 3, din care doar o parte poate fi produsa de organism, si omega 6, foarte prezenta in dieta noastra, deoarece, de obicei uleiurile sunt bogate in acest acid gras.

Principalii acizi grasi esentiali omega 3 sunt:

– ALA (acid alfa-linolenic)

– EPA (acid eicosapentaenoic)

– DHA (acid docosahexaenoic)

ALA se gaseste in urmatoarele alimente: nuci, ulei de masline si seminte de in.

EPA si DHA pot fi produse de organism din ALA, dar este, de asemenea, posibil sa se gaseasca sub forma libera direct in alimente: in pestele gras, dar, de asemenea, in produsele din animale hranite din seminte de in, seminte de rapita, si care au sintetizat prin urmare, acesti acizi grasi: carne, oua, lapte …

Lista de omega 6:

Principalii acizi grasi esentiali omega-6 sunt:

– AL (acid linoleic)

– GLA (acid gama-linolenic)

– DGLA (acid dihomo-gama-linolenic)

– AA (acid arahidonic)

 

Omega-6 se gasesc in uleiurile vegetale (de floarea soarelui, palmier, …) si produse (carne, oua, lapte, unt) de la animale hranite cu porumb sau cu soia, doua cereale bogate in omega-6.

Uleiul de primula si uleiul de limba mielului sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi omega-6.

Proprietatile acizilor grasi esentiali

Acizii grasi esentiali sunt esentiali pentru buna functionare a organismului. Ei au mai multe proprietati: constructia celulelor, elasticitate si frumusetea pielii, imunitate, furnizeaza energie si are actiune anti-inflamatorie.

Rolul principal al acizilor grasi esentiali este participarea in formarea de celule. Ca si proteinele, acizii grasi sunt caramizi de temelie ale corpului, care intra in compozitia membranelor celulare si asigura elasticitatea, forta si coeziunea acestora.

Printre aceste celule se numara si neuronii, adica, celulele sistemului nervos si ale creierului.

Acest rol plastic, de contructie a celulelor se regaseste in frumusetea pielii. O lipsa de acizi grasi provoaca uscaciune a pielii si pierderea elasticitatii acesteia. Pentru aceasta producatorii de cosmetice au integrat uleiuri care contin omega-6, in creme si alte produse pentru frumusetea si supletea pielii.

Si tot datorita acestui rol, acizii grasi contribuie la elasticitatea si rezistenta capilarelor si a vaselor de sange.

Acest rol in constructia celulelor este esential in timpul sarcinii si alaptarii. Pentru buna dezvoltare a fatului si a copilului, este esential ca aportul de acizi grasi esentiali primiti de la mama sa fie suficient.

Acizii grasi esentiali participa la producerea de molecule anti-inflamatorii si functionarea sistemului imunitar.

Acizii grasi esentiali ajuta, de asemenea, in metabolismul colesterolului si a anumitor substante chimice, cum ar fi prostaglandinele. Prostaglandinele sunt reglatori  ai mai multor procese chimice: tensiunea arteriala, agregarea trombocitelor din sange pentru a opri sangerarea …

Si, bineinteles, tinand cont ca acizii grasi sunt compusi lipidici acestia sunt si furnizori importanti de energie pentru  celule.

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

One Response to Acizii grasi esentiali

  1. Multumim,foarte clar explicat!

Iti recomandam sa citesti si: