Alimente bogate in vitamina B9

legumes

Alimente bogate in vitamina B9  Continut de vitamina B9
Drojdie (100g)  3900 micrograme
Ficat gras (100g)  600 micrograme
Ficat de pui fiert (100g) 560 micrograme
Ficat de vita fiert (100g)  260 micrograme
Fasole (100g)  250 micrograme
Spanac (100g)  190 micrograme
Sparanghel (4)  90 micrograme
Salata verde (1)  80 micrograme
 Cereale integrale (2 portii)  65 micrograme
Nuci (30g)  60 micrograme
Fulgi de ovaz (30g)  18 micrograme

Suplimente alimentare cu vitamina B9

Vitamina B9 pot fi luata si singura, dar eficacitatea sa este sporita atunci cand este combinata cu suplimente alimentare cu fier si vitaminele B6 si B12.

Indicatii pentru vitamina B9

Vitamina B9 sau acidul folic, este adesea folosita in medicina pentru tratarea multor afectiuni, sau ca preventie, in special in randul femeilor gravide.

In unele cazuri, vitamina B9 va poate fi recomandata de catre medic ca utilizarea terapeutica:

  • La femeile insarcinate in caz de carenta de acid folic dovedita.
  • La femeile care au avut deja un copil cu o anomalie de tub neural anormal (“spina bifida”) si care doreste sa conceapa din nou un copil. Un supliment pre-conceptional de acid folic de 5 mg / zi in luna dinainte si trei luni de la conceptie, ar avea tendinta de a reduce riscul de reaparitie a malformatiilor la sarcinile viitoare.
  • Ca tratament al anemiei macrocitare (anemie caracterizata de o dimensiune mai mare a globulelor rosii , cauzat de carenta de acid folic.
  • Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, ca tratament cronic si in combinatie cu vitaminele B6 si B12.
  • La persoanele tratate cu metotrexat (un medicament folosit, de exemplu, in poliartrita reumatoida, psoriazis, cancer, …) pentru a reduce efectele negative ale acestora.
  • Pentru afectiuni cronice de absorbtie intestinala indiferent de originea lor.
  • Vindecarea ranilor.
  • In tratamentul depresiei, ca o completare a antidepresivelor.
  • La varstnici, impotriva tulburarilor de memorie, in prevenirea  dementei si a bolii Alzheimer.
  • In prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Monitorizarea nivelului de vitamina B9

Nivelul de vitamina B9 trebuie monitorizat in mod special, mai ales in timpul sarcinii sau conceptiei, dar, de asemenea, la fumatori sau persoane cu boli cronice.

La unele persoane, in functie de starea lor de sanatate sau activitate, este important sa se monitorizeze nivelurile de vitamina B9, pentru a evita orice risc de carenta:

La sugarii si prematuri, copii si adolescenti,  pentru a le asigura o crestere buna.

  • Pentru afectiuni care pot creste nevoia de vitamina B9: la alcoolicii cronici, la persoanele cu sindrom de malabsorbtie cauza bolii intestinale, la persoanele cu un exces de eliminare, ca urmare a unei disfunctii  organice, cum ar fi diaree, la pacientii cu boli hepatice sau care au suferit o rezectie chirurgicala a stomacului.
  • Cand se ia un contraceptiv oral, responsabil de o lipsa de vitamina B9,  pilula epuizeaza acidul folic.
  • Cand o femeie se decide sa conceapa un copil, ar fi bine ca ea sa intrerupa contraceptia cu cateva luni inainte pentru ca fatul sa nu aiba o lipsa de acid folic in primele luni de dezvoltare.
  • Atunci cand se iau anumite medicamente, cum ar fi un anti-bacteriene, anti-convulsive, aspirina … deoarece acestea au ca efect inhibarea actiunii  vitaminei B9.
  • In cazul in care exista un consum excesiv de ceai, cafea sau alimentele condimentate, deoarece acestea pot irita tractul digestiv si intervini substantial in absorbtia de substante nutritive esentiale, care includ vitamina B9.
  • In hemodializa.
  • La persoanele cu boli infectioase.
  • La varstnicii care sunt mai susceptibili lipsei de vitamina B9, fata de restul populatiei.
  • La persoanele stresate, in special la cele fumatoare.
  • Atunci cand nu exista o alimentatie variata.
  • La persoanele subnutrite.
Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: