Antioxidantii

water_0_0Radicalii liberi sunt agenti care slabesc organismul prin atacarea anumitor molecule esentiale, inclusiv ADN-ul. Din fericire, antioxidantii, cum ar fi vitaminele A, C si E, prezente in fructe, legume si unele cereale, pot lupta impotriva procesului oxidativ indus de radicalii liberi.

Antioxidantii sunt molecule utilizate pentru a lupta impotriva efectelor radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt elemente care contribuie la imbatranirea corpului oxidant acizii grasi si proteinele din organism. Ei pot denatura chiar si ADN-ul.

Datorita antioxidantilor (zinc, seleniu, vitaminele A, C si E), alimentatia si suplimentele alimentare ne pot ajuta la limitarea efectelor radicalilor liberi, pentru a trai mai mult si mai sanatos. Acestia pot participa chiar si in prevenirea multor boli degenerative.

Oxidarea si radicalii liberi

Oxidarea este un proces biochimic prin care organismul produce substante, radicali liberi, care pot provoca reactii in lant, de atac si distrugere a proteinelor si acizilor grasi din organism.

Radicalii liberi sunt produsul procesului de oxido-reducere.

Definitia radicalilor liberi:

Oxidarea este un proces biochimic, prin care electronii sunt transferati de la o substanta la un element de oxidare. Aceasta reactie se intampla in prezenta oxigenului.

Acest tip de reactie poate produce radicali liberi. Acesti radicali liberi sunt substante chimice (oxigen, monoxid de azot, …), care pot produce reactii in lant, si care duc la moartea celulei. Aceste elemente vor ataca celulele, ADN-ul, anumite molecule, proteine si acizi grasi, pentru a le degrada, reduce sau distruge.

Un exemplu ar fi rugina, care este oxidand al fierului, pe baza pe oxigen si apa. Oxigenul este un element foarte coroziv pentru fier ca si pentru organism.

Radicalii liberi sunt distructivi pentru organism, dar ei joaca, de asemenea si un rol important in supravietuirea organismului.

De unde vin oxidarea si radicalii liberi?

Am vazut ca radicalii liberi provin din reactii chimice. Iata doua exemple:

– Respiratia: Mitocondriile sunt centralele electrice ale corpului: ele ard nutrienti (glucide, lipide, …), datorita oxigenului pentru a produce energie. O fractiune din aceste molecule de oxigen nu sunt sau sunt slab utilizate si pot ajunge apoi sa oxideze si alte elemente ale corpului.

– Sistemul imunitar: acesta pentru a distruge agentii patogeni care pot cauza boli sau rani foloseste un agent oxidant foarte puternic: oxid nitric (NO). Daca infectiile sunt prea frecvente, cantitatea de oxid nitric din organism creste.

Dar radicalii liberi provin, de asemenea, si din exteriorul corpului:

– Fumul de tigara contine o mare parte de oxid de azot. Gazele de esapament, dar si alte elemente poluante contin acest oxid.

– Fierul consumat in cantitati mari este, de asemenea, furnizor de radicali liberi.

– Soarele, cu razele UV, determina o crestere a oxidantilor.

– Orice activitate fizica intensa, prin cresterea respiratiei, deoarece fluxul de oxigen si productia de energie sunt elemente care cresc numarul radicalilor liberi.

Radicalii liberi si imbatranirea

Imbatranirea pielii (ridurile …) dar si cea a corpului in general sunt strans legate de radicalii liberi. Acesti agenti oxideaza proteinele si lipidele, si ataca molecule de ADN, iar organismul trebuie apoi sa le repare. In functie de forta de respingere a acestor atacuri, organismul imbatraneste.

Rolul radicalilor liberi in imbatranirea celulelor este definit in 1954 de catre profesorul american Denham Harman, si este cunoscut sub numele de “stres oxidativ”.

Aceasta ipoteza pusa ca un postulat de pornire  spune ca imbatranirea celulelor, a corpului, si bolile degenerative asociate sunt legate de actiunea radicalilor liberi care ataca celulele corpului. Ideea lui este ca daca limitam aparitia radicalilor liberi si luptam impotriva celor prezenti in organism am putea trai mai mult, dar, de asemenea, si mult mai sanatos.

In timpul oxidarii, pe langa degradarea proteinelor sau acizilor grasi, radicalii liberi ataca si celulele ADN-ului. Din fericire, unii agenti produsi de organism sunt acolo pentru a repara ADN-ului si a bloca actiunile radicalilor liberi. Dar, daca nu sunt contracarate toate degradarile, in cazul in care repararea ADN-ului nu este completa, celulele se degradeaza si pot evolua, iar acest lucru este se intampla cu varsta.

Cu cat inaintam in varsta si organismul a suferit atacuri, si numarul de celule deteriorate este mai mare.

 

Numeroase boli sunt asociate cu degenerarea celulelor, de exemplu:

 

– Ridurile si imbatranirea pielii: proteinele care formeaza structura pielii sunt atacate de radicalii liberi, structura este slabita, pielea este mai putin intretinuta si se increteste.

 

– Cataracta: ca si proteinele din piele, proteinele cristalinului sunt degradate prin oxidare si vederea este slabita

 

– Infarct: degradarea de catre radicalii liberi a acizilor grasi care sunt depusi de-a lungul vaselor de sange si in cele din urma interferarea cu circulatia sangelui.

 

– Cancer:e atacurile repetate asupra ADN-ului pot degrada si denatura celulele, care pot duce la cancer.

 

Retineti ca nivelul de radicali liberi este legat de metabolismul organismului. Metabolismul defineste activitatea corpului, numarul de calorii ingerate prin alimentatie, numarul de calorii arse de organism, numarul de batai ale inimii sau de respiratii ….

 

Cu cat metabolism este mai mare, iar corpul este mai activ, cu atat creste productia de radicali liberi si, prin urmare, se accelereaza imbatranirea. Pentru a trai mai mult, trebuie sa mancati mai putin (mai putine calorii) si “lent”.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)
Comentariul tau

Iti recomandam sa citesti si: