Creatina

creatinaCreatina face parte din suplimentele alimentare pe care toate persoanele care practica culturism le cunoaste. Foarte consumata de sportivii americani si mai ales de culturisti, creatina are din ce in ce mai multa cautare si in Romania. Niciun studiu stiintific nu a dovedit ca are efecte daunatoare pentru sanatate si o gasim in numeroase suplimente alimentare.

Creatina nu este un produs de dopaj

Este dificil de inteles polemica in ceea ce priveste “creatina” care a avut loc in Franta in anii 90. Unele personae asociaza un produs dopant periculos pentru sanatate cu steroizii anabolizanti.

Creatina este un supliment alimentar autorizat in Romania si de asemenea autorizat de instantele sportive.

Putem gasi creatina in farmacii. In general, este vanduta sub forma de pudra, dar se gaseste si sub forma  de gel sau forma lichida.

Definitia creatinei

Creatina este o substanta produsa in mod natural de corp si stocata, in principal, in muschii scheletici. Suplimentarea creste cu 10 la 30 % continutul muschilor de creatina si fosfocreatina, ceea ce serveste la obtinerea unei doze mai mari de energie pentru exercitiile de mare intensitate. Aceasta a fost descoperita in 1835 de catre un om de stiinta francez pe nume Chevreul.

Denumirea de creatina vine din grecescul Kreas (carne) si este un derivat al aminoacizilor. Aceasta este compusa din 3 aminoacizi, care sunt: arginina, glicina si metionina. Prin urmare, in principiu, este un supliment pe baza de aminoacizi si nu un aminoacid propriu-zis.

Rolul sau este de a furniza energie celulelor pentru eforturile scurte si intense.

Creatina este produsa in corpul nostru de catre ficat, rinichi si pancreas. Aceasta este transportata de sange catre inima, creier si muschii scheletici striati, care contin 95 % din creatina sub forma de fosfocreatina. Corpul nostrum se foloseste, de asemeni, si de creatina luata din alimentatie: aceasta se gaseste in carne si peste.

De exemplu, o friptura de 150 de g contine 1 g de creatina.

Efectele creatinei

Creatina creste performantele in culturism. Aceasta permite o mai buna recuperare. Moleculele de creatina prezinta o mare afinitate pentru apa, ceea ce determina o crestere a hidratarii celulelor musculare, antrenand o crestere a volumului lor. Muschii par umflati, dar in realitate excesul de apa este cel care confera acest aspect.

Publicat de Toni la data de in categoriile: Suplimente

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: