Fierul

main-six-pack-abs_0Oligoelementul  fier este un mineral foarte frecvente in organism. Rolurile sale sunt multiple, de la stimularea sistemului imunitar la oxigenarea organismului. Acesta este vital pentru organism.

Fierul este un oligoelement care are un loc important in lista de minerale, deoarece se afla destul de consistent in organism.

De fapt, corpul uman contine 4-5 grame de fier, care este o valoare mult mai mare decat cea a unui oligoelement normal.

Proprietatile sale sunt foarte numeroase, cel mai cunoscut fiind rolul sau in componenta hemoglobinei, si astfel, in transportul de oxigen la nivelul organelor.

Definitia si proprietatile fierului

Fierul este un oligoelement foarte prezent in  hemoglobine si in celulele musculare. Acest mineral permite transportul de oxigen, creste imunitatea, lupta impotriva radicalilor liberi si reduce oboseala.

Fierul este un mineral important, ale carui proprietati sunt numeroase.

Definitia oligoelementului fier

Este un element vital, deoarece 65% din fierul organic intra in componenta  hemoglobinei, care este substanta colorata din globulele rosii din sange (hematii) si asigura transportul oxigenului si dioxidului de carbon intre plamani si diferite celule din organism.

Restul de fier este legat de o proteina, feritina, care se gaseste in muschii scheletici, ficat, splina si maduva osoasa.

Este, de asemenea, gasit in mioglobina, care este un pigment rosu, asemanator hemoglobinei, care stocheaza oxigenul in celulele musculare.

Fierul alimentar este mai mult sau mai putin absorbit de organism datorita barierei intestinale. Acesta este excretat in urina, transpiratie si scurgerile de sange ( operatii, menstruatie, …), dar, de asemenea, in  parul care cade si pielea care se cojeste.

Rolurile  fierului

– Favorizeaza oxigenarea celulelor sanguine si a muschiilor, intra in componenta hemoglobinei, ajuta la transportul oxigenului din aerul inspirat la toate organele din corp.

– Fierul este esential pentru buna functionare a sistemului imunitar, permitand corpului sa se apere mai bine impotriva diferitelor infectii.

– Este implicat in cresterea tesutului.

– Este un stimulent al functiei hepatice.

– Este esential pentru sistemul nervos si este considerat un energizant excelent: astfel, permite mentinerea performantei  fizice si psihice.

– Fierul are proprietati anti-oxidante, altfel spus, acesta permite organismului sa lupte impotriva radicalilor liberi responsabili printre altele de imbatranirea prematura a pielii.

Nevoi  de fier

Nevoile de fier sunt definite de DZR (doza zilnica recomandata). Ele sunt in jur de 20 mg de fier / zi pentru femei si de 10 mg pentru barbati. Retineti ca nevoile variaza in functie de varsta si de activitatea fizica.

Nevoile de fier sunt mai mari in perioadele de crestere, la sportivi (pierderi de fier prin transpiratie), la femei in timpul sarcinii, alaptarii si in timpul menstruatiei (in caz de scrgeri abundente, nevoia de fier se poate tripla ).

In general, nevoile sunt mai mari in toate cazurile in care exista pierderi de sange, ca  de exemplu,in caz de accident sau operatie.

Trebuie remarcat faptul ca, atunci cand se pierd 10 ml de sange,  se pierd si 5mg fier … deci putem avea foarte rapid un deficit de fier!

Varsta / stare DZR de fier
Sugari 0,5 pana la 1 mg
Copii  7 pana la 10 mg
Adolescenti  15 mg
Femei  16 la 20 mg
Barbati  10 mg
Femei gravide  intre 20 si 22 mg
Sportivi  30 mg

DZR = doza zilnica recomandata (doza minima de fier care trebuie consumata in fiecare zi).

 

Excesul de fier

 

Excesul de fier (hipersideroza) poate fi foarte grav pentru organism si duce la diabet, dureri abdominale, tulburari hormonale … Fierul este foarte prezent in organism, si de aceea nu este necesar sa se ia suplimentele alimentare.

Atentie: o supraincarcare cu fier (sau “hipersideroza”) a organismului poate fi foarte toxica. Excesul de fier este depozitat in tesuturi si de multe ori provoaca o boala numita “hemocromatoza”.

Forma cea mai tipica a acestei boli este ereditara (“hemocromatoza primitiva”). In acest caz, in pielea pacientului se afla un pigment maro. Apoi au loc umflaturi hepatice, care devin dureroase si  tind sa devina ciroze. Pacientul dezvolta adesea diabet zaharat sever si insuficienta cardiaca, si pot sa devina rapid severe.

Biologic vorbind, hipersideremia (adica, o  crestere a cantitatii de fier din plasma sanguina), se observa la cantitati mai mari de 200 de gamma, nivelul normal fiind de ordinul a 130 de gamma la 100 ml sange.

Unele hemocromatoze pot fi consecutive la mai multe transfuzii sau la ciroza hepatica (“hemocromatoza secundara”).

Excesul de fier poate crea, de asemenea, tulburari hormonale, dureri abdominale, dureri articulare, osteoporoza, depresie si diverse boli de inima.

S-a observat ca, la doze mari  fierul devine oxidant si va participa apoi la imbatranirea celulelor. Acesta este motivul pentru care multe suplimente alimentare sunt acum disponibile fara fier (“ion liber”), deoarece aportul de fier alimentar este, de obicei suficient si nu necesita suplimentare.

In cazul unui exces de fier in organism,  se practica flebotomia pentru a elimina excesul de fier.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: