Importanta suplimentelor nutritive in dieta

Ceea ce multa lume nu intelege e faptul ca orice cura de slabire, indiferent ca vorbim de dieta Dukan sau de dieta ketogenica,  pune un stres foarte mare pe organismul uman. In mod natural, corpul intra cu greu in catabolism (proces in care se vizeaza distrugerea unor tesuturi cu scopul de a crea energie) si in prima faza, se distrug exact tesuturile care sunt mai usor de descompus.

suplimenteStructural vorbind, proteinele sunt mult mai usor de descompus decat lipidele (4 versus 9 calorii per gram), astfel ca de cele mai multe ori, cei care apeleaza la diete drastice pierd si o cantitate mare de masa musculara pe langa cea de grasime. Tocmai de aceea se scriu zilnic zeci de articole care indeamna la diete bogate in proteine, moderate in carbohidrati (doar cu eliberare lenta) si sarace in grasimi, care scad sansele intrarii corpului in catabolism muscular si accelereaza metabolismul marind totodata si rata de ardere a grasimilor.

Suplimentele nutritive au si ele rolul lor, de o deosebita importanta. L-carnitina, de exemplu, este cunoscuta gresita ca fiind o substanta care slabeste. Acest aminoacid ajuta procesul de slabire, prin transportul rapid pe care il ofera lipidelor descompuse spre mitocondrii, acolo unde are loc eliberarea de energie principala. Randamentul acestui proces este cu pana la 24% mai bun, ceea ce inseamna ca pe timpul administrarii de l-carnitina, se pot arde cu pana la 24% mai multe grasimi decat daca aceasta substanta nu ar fi folosita.

Vitaminele si mineralele au iarasi o importanta deosebita. Corpul fiind supus stresului si efortului fizic, multe minerale se pierd prin transpiratie. De exemplu, iodul (care controleaza activitatea glandei tiroida, raspunzatoare la randu-i pentru arderile de grasime) se pierde foarte usor prin transpiratie sau prin deshidratare survenita in urma consumului de cofeina (blocheaza activitatea hormonului antidiuretic), iar lipsa lui poate ingreuna arderile de grasime. Calciul atat de necesar oaselor nu se asimileaza fara vitamina D, iar vitamina C are un rol esential in imunitate, mai ales cand corpul e slabit si are nevoie de cat mai mult ajutor pentru a ramane sanatos.

Asadar, chiar daca sunt ignorate deseori, vitaminele si mineralele trebuie neaparat incluse in viata de zi cu zi, dar mai ales in diete, atunci cand meniul este destul de strans, iar necesarul zilnic este cu greu atins doar din alimentatie.

Publicat de demoiselle la data de in categoriile: Suplimente

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: