Importanta suplimentelor nutritive

 

Suplimentele nutritive

Caracteristicile suplimentelor nutritive

Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritiv sau fiziologic al căaui scop este de a suplimenta regimul alimentar. Acestea sunt comercializate in doze sau sub forma de pastile, tablete, capsule, lichide in doze masurate.  Este bine de stiut ca nu toate suplimentele nutritive sunt aprobate in tocmai de catre Ministerul Sanatatii. Aceste suplimente nutritive pot fi aduse in tara noastra si comercializate doar daca daca sunt avizate de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, cu ajutorul Directiei generale de sanatate publica. Acest aviz are drept scop protejarea sanatatii celor care apeleaza la ajutorul unor astfel de suplimente nutritive.

Cum se pot recunoaste suplimentele nutritive avizate

Deoarece in comert exista foarte multi speculanti, specilistii din acest domeniu ne informeaza cum ne putem ferii de suplimentele nutritive care ne pericliteaza oarecum sanatatea si desigur acestea nu au avizul Ministerului Sanatatii. Asadar inainte  de a cumpara aceste suplimente nutritive trebuie sa ne uitam extrem de atenti pe eticheta produsului, care trebuie sa contina mai multe detalii.

Un prim detaliu asupra caruia cumparatorii trebuie sa fie atenti este faptul ca pe etciheta produsului trebuie sa existe avizul Ministerului Sanatatii si Familiei. De asemenea, cumparatorii trebuie sa fie foarte atenti si in ceea ce priveste substantele active pe care suplimentele nutritive le contin. Pe langa aceste detalii, pe eticheta produsului trebuie sa se regaseasca si informatiile necesare pentru administrarea corecta a produsului. La fel ca orice produs avizat de Ministerul Sanatatii si Familiei si aceste produse, trebuie neaparat sa aiaba inscriptionat pe eticheta lor: compozitia, modul de administrare, conditiile de pastrare a produsului, precum si termneul de valabilitate.  Cumparatorii trebuie sa fie avertizati ca produsul face parte din categoria suplimentelor nutritive, iar acestea nu trebuie sa prezinte reactii adverse sau sa fie daunatoare pentru sanatate in vreun fel.

Unde se gasesc suplimente nutritive

Se poate spune ca suplimentele nutritive se gasesc in aproape orice aliment din consumul de zi cu zi. Asadar suplimentele nutritive se pot gasii atat in diferite vitamine cat si in majoritatea mineralelor pe care le consumam. De asemenea, suplimentele nutritive se pot gasii si in proteinele  si aminoacizii pe care sportivii de performanta le consuma. Suplimentele nutritive se gasesc si in diferite uleiuri alimentare, in special cele din ficat de peste, precum si in diferiti acizi grasi polinesaturati. Aceste suplimente nutritive sunt prezente si alimentele care sunt consumate zilnic de marea majoritate a populatiei, astfel prezenta lor se poate detecta atat in cafea cat si in lecitina. Desi este greu  de crezut si fibrele alimentare au in compozitia lor o anumita cantitate de suplimente nutritive. Acesate susbstante se gasesc si in compozitia laptelui pentru copii, insa fara a avea contraindicatii sau o limita de varsta  de la care se vor administra. De asemenea, suplimentele nutritive se pot gasii si in cereale sau majoritatea fructelor,  prin urmare ele sunt foarte benefice pentru cresterea si dezvoltarea celor mici. Nu sunt scutiti de aceste suplimente nutritive  nici persoanele care apeleaza la ajutoprul unor diete de slabit, astfel este bine de stiut ca persoanele care tin diete folosesc diferiti indulcitori alimentari  care contin suplimente nutrtitive. Prin urmare suplimenetele nutritive sunt prezente in majoritatea alimentelor pe care le consumam.

Mai multe detalii pe: Wikipedia.org

 

 

 

 

Publicat de Kiss Marius la data de in categoriile: Suplimente

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: