Indicatii terapeutice pentru vitamina B3

hhaIn unele cazuri, in special la carente sau boli legate de aceasta vitamina, medicul va poate prescrie vitamina B3. Aceste cazuri sunt:

– Profilaxie si tratament pentru lipsa de vitamina B3

– Forme digestive, nervoase si cutanate ale pelagrei

-Ulcere la nivelul gurii, stomatite, gingivite

– Psihastenie, schizofrenie

– Tulburari de crestere, anorexie

– Intoleranta la sulfonamide

– Gastro-enterita

– Hipercolesterolemie si hiperlipidemie

– Aterosclerozei si bolilor cardiovasculare

– Artrita

– Eruptii polimorfe

–  Boala Raynaud

Sfaturi si monitorizarea nivelului de vitamina B3

Aportul de vitamina B3 ar trebui sa fie strict monitorizat la anumite categorii de persoane, pentru a nu risca o carenta. De retinut, ca aceasta vitamina are eficienta maxima daca este combinata cu vitaminele B2 si B6 si cu magneziu.

Pentru unele persoane, aflate intr-o anumita stare fiziologica, este deosebit de important sa li se monitorizeze aportul zilnic de vitamina B3.

Monitorizarea cantitatii de vitamina B3

– La sportivi: este recomandata chiar si numai pentru rolul  vitaminei B3 in producerea de energie.

– La femeile gravide si femeile care alapteaza: aporturile  mai mari sunt necesare in timpul sarcinii si alaptarii, dar trebuie evitate dozele excesive.

– Anumite afectiuni pot creste nevoia de vitamina B3: la alcoolicii cronici, la persoanele cu sindrom de malabsorbtie ca urmare a unor boli intestinale, la persoanele care manifesta un exces de eliminare, care apare dupa o disfunctie organica, cum ar fi diareea la pacientii cu boli hepatice sau care au suferit rezectie chirurgicala a stomacului …..

– La varstnici.

– Atunci cand se utilizeaza in combinatie cu alte medicamente, care pot creste nevoia de vitamina B3: laxativele folosite pe o perioada mai lunga, anumite antibiotice si anti TBC ….

– La persoanele a caror dieta este, in general, lipsita de carne, peste, oua si produse lactate sau a caror dieta este alcatuita in principal din porumb si orez.

– In cazul persoanelor care consuma excesiv ceai, cafea sau alimentele condimentate, deoarece acestea pot irita apoi tractul digestiv si pot interveni substantial in absorbtia de substante nutritive esentiale, care includ vitamina B3.

– La fumatori.

– La diabetici.

Sfaturi si informatii despre Vitamina B3

– Ca si in cazul  altor vitamine din complexul B, suplimentele alimentare care contin vitamina B3, sunt mai bine absorbite daca sunt luate in timpul unei mese.

– Vitamina B3 poate fi luata singura, dar eficacitatea sa este sporita atunci cand este combinata cu suplimente alimentare care contin alte vitamine din complexul B (B2 si B6) si / sau magneziu.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: