Iodul

kenyattaw1Iodul este un oligoelement esential pentru functionarea glandei tiroide. Este foarte important, deoarece un aport inadecvat este responsabil pentru multe afectiuni, cum ar fi cretinismul, si consumul excesiv implica riscul de gusa sau sangerari.

Acest oligoelement este prezent in toate tesuturile, dar este in mare parte este retinut in tiroida. De fapt, din cele 25 – 50 mg continute in organism, 8 mg sunt concentrate in aceasta glanda endocrina situata in partea anterioara a gatului sub marul lui Adam..

Prin urmare, rolul  iodului este strans legat de activitatea tiroidei.

Rolurile iodului

Iodul este un oligoelement esential in organism. Rolurile sale sunt multiple si variate. El are un efect asupra metabolismului, digestiei de carbohidrati si proteine implicate in functionarea inimii a muschilor, fertilitatii, …

Iata care sunt principalele actiuni ale oligoelementului iod:

– Iodul este necesar pentru producerea de hormoni tiroidieni T3 si T4, care joaca un rol foarte important in reglarea metabolismului celular.

– Este implicat in metabolismul bazal (prin stimularea consumului de oxigen) si, astfel, in reglarea temperaturii.

– Are un rol in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor.

– Iodul are un efect asupra sistemului nervos si, mai departe dezvoltarea intelectuala.

– Acesta sustine functionarea normala a inimii.

– Favorizeaza dezvoltarea si functionarea muschilor.

– Iodul mineral favorizeaza cresterea si maturizarea scheletului.

– Este necesar pentru o fertilitate buna si stimuleaza lactatia la femeile care alapteaza.

– Are un efect pozitiv asupra  sistemului tegumentar, piele, par, unghii …

– Favorizeaza motilitatea gastro-intestinala si are un efect asupra activitatii de secretie a sucurilor digestive.                                                      

Necesarul zilnic de iod si excesul

Pentru un adult, nevoile sunt in jur de 150 de micrograme de iod pe zi. Aceste nevoi sunt in mod normal indeplinite de un regim alimentar echilibrat. In functie de varsta si activitatea fiziologica,  DZR de iod variaza. Dar, atentie, in caz de exces (de multe ori din cauza medicamentelor), riscurile sunt semnificative.

DZR de iod:

Necesarul zilnic de iod este de ordinul a 120-150 micrograme / zi pentru adulti si 70 micrograme / zi la copii.

O dieta normala este de obicei suficienta pentru a acoperi nevoile de iod ale organismului nostru.

Tabel cu doza zilnica recomandata de iod:

Varsta / stare DZR  de iod in micrograme
Sugarii 0-1 ani  40-50
Copii 1-3 ani  70-100
Copii 4-10 ani  120
Adolescenti  150
Adulti  150
Femei gravide 200
Femei care alapteaza 200
Sportivi  300

DZR = doza zilnica recomandata (iod minim de a consuma doza zilnica).

Excesul de iod

Supraincarcarea cu iod  este, de asemenea, foarte frecvente, dar este rareori cauzata de alimente. Cel mai adesea survine in urma unui supradozaj medicamentos.

Un aport excesiv de iod poate provoca hipertiroidism sau din contra, excedentul inhiba sinteza de hormoni tiroidieni si poate cauza apoi hipotiroidism.

O prezenta excesiva de iod sau de derivati, mai ales ioduri, poate provoca, de asemenea, la persoanele cu sensibilitate speciala, ceea ce se numeste “iodism”, iar aceasta intoxicare este caracterizata prin simptome de intoleranta usoara ( coriza, lacrimarea ochilor, eruptii cutanate, salivare, faringita, acnee, purpura, diverse hemoragii, tahicardie, dureri de cap, ameteli, …) sau severe (edem laringian sau pulmonar).

Simptomele de supraincarcare cu iod sunt aceleasi ca cele descrise mai sus, in functie de afectiunea care o declanseaza: hipo sau hipertiroidism.

Deficitul de iod

Carenta de iod provoaca hipotiroidism, care poate fi grav, cu diverse efecte, variind de la halucinaii la gusa, cretinism  si infertilitate. Din fericire, o lipsa de iod este rara.

Carenta de iod se intalneste rar in tarile dezvoltate, deoarece sarea de masa este in prezent imbogatita cu iod artificial .

Intalnim deficit de iod in tarile in curs de dezvoltare si, in unele zone muntoase aflate departe de mare, unde solul este saracain iod si unde  apa nu contine urme de iod necesar pentru functia tiroidiana.

Carenta de iod este foarte daunatoare: ea implica o gusa tiroidiana simpla (cresterea corpului tiroidian), putand ajunge  pana la un mixedem (infiltrarea apei in derm),  fata  este umflata, nasul este incarcat, buzele sunt groase, tenul este ceros, pielea uscata si parul fragil, degetele mic sunt umflate, dintii sunt in stare proasta.

In plus, in cazul in care deficitul de iod este prea puternic, gusa poate fi asociata cu hipotiroidism a carui semne clinice includ retard psihomotor (oboseala generala, pierderea memoriei), tulburari psihice (halucinatii, depresie) tulburari digestive (constipatie, pierderea poftei de mancare sau anorexie), probleme musculare (crampe si mialgie), anemie moderata (din cauza lipsei de absorbtie de fier si vitaminele B9 si B12), o crestere in greutate, intoleranta la frig, scaderea functiei ovariene, care poate duce la infertilitate, sangerari menstruale neregulate, scaderea lactatiei, o crestere a nivelurile sanguine in colesterol si trigliceride, o scadere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale …

La sugari, exista o incetinire sau afectare a dezvoltarii creierului, sau retard mintal, retard de crestere, si o limba mare, constipatie, proportii scheletice inadecvate …

In absenta unui tratament preventiv si eficient, evolutia va fi spre nanism insotita de retard sever (cretinism).

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: