Mineralele

3Definitia si lista cu minerale. Mineralele, precum calciul, magneziul sau potasiul, sunt elemente cheie pentru reactiile chimice din corpul nostru.

Mineralele sunt substante nutritive esentiale pentru alimentatia noastra.

Ele sunt prezente in sol, si ajung in dieta noastra, prin legume si carnea ierbivorelor.

Mineralele sunt implicate in numeroase reactii chimice din organism, la fel ca si  vitaminele.

Retineti ca oligoelementele sunt o forma speciala de minerale.

Definitia mineralelor

Adesea numite pur si simplu minerale, aceste elemente continute de sol, sunt esentiale pentru buna functionare a organismului. Ele sunt clasificate in doua categorii: micro si macro-nutrienti.

Acestea sunt  metale sau metaloide, dintre care aproximativ douazeci sunt esentiale pentru om. Aceste metale sunt aceleasi cu cele gasite in rocile care alcatuiesc solul nostru.

Necesarul zilnic de minerale variaza de la un individ la altul, in functie de mai multi factori: gen si varsta, activitatea fizica si psihica, sanatatea, starea lui fiziologica (de exemplu, crestere, sarcina, alaptare, menopauza), obiceiurile alimentare si consumul de produse de cum ar fi alcool, tutun, cafea, droguri …

Alti factori pot fi, de asemenea, implicati sunt factorii ereditari, in special poluarea si stresul.

Cum am mai spus, exista doua tipuri de minerale:

Macro-nutrientii

Sunt mineralele necesare in cantitati mari in organism.

Acestea joaca un rol plastic sau de constructie (construirea de noi celule, repararea tesuturilor, dezvoltarea de enzime necesare pentru digestie, hormoni) sau atat  plastic cat si functional, adica, acestea permit o buna utilizare a nutrientilor energetici, care joaca un rol important  in protejarea si reglarea functionarii organismului.

Acestia sunt: calciu Ca, magneziu Mg, fosfor P, sodiu Na,  potasiu K,  clor Cl si sulf S.

Ei sunt cel mai adesea numiti simplu “minerale”

Micro-nutrientii

Acestia sunt cel mai adesea numiti simplu “oligoelemente”.

Actiunile  Mineralelor

Minerale actioneaza in mai multe procese din organism, precum si la nivelul muscular si nervos. Acestea sunt esentiale pentru organismul uman

Mineralele reprezinta in total aproximativ 5% din greutatea corporala, un procent  care poate parea mic pe hartie, dar in realitate, in corp, ele sunt implicate in numeroase si variate domenii, dar si foarte importante:

– Ele sunt folosite pentru a sintetiza proteinele si transmiterea impulsurilor nervoase;

– Ele actioneaza asupra mineralizarii osoase sau controlului echilibrului apei la unii, si la nivelul sistemului muscular, nervos sau imunitar  la altii;

– Ele sunt implicate in sinteza sistemelor enzimatice si hormonale;

– Sarurile pot avea un efect asupra activitatii celulare, o actiune anti-oxidanta (eliminarea radicalilor liberi) …

Unele dintre ele, cum ar fi fierul, sunt chiar vitale.

Aportul de minerale

Alimentatia este in mod normal suficienta pentru a asigura cantitatea de minerale necesare in fiecare zi, dar multi factori (cum ar fi stresul sau un regim alimentar dezechilibrat) pot reduce acest aport si provoca deficit. In aceste cazuri, un supliment alimentar poate fi de ajutor.

Organismul poate stoca minerale, dar in ciuda acestui fapt, este necesar si esential sa ii fie oferite in mod regulat (adica zi de zi ), deoarece nu le poate produce si mai presus de toate, pierderile ( prin transpiratie, eliminare renala, …) sunt inevitabile.

In mod normal gasim minerale in produsele alimentare. Din pacate, agricultura intensiva si rafinarea alimentelor reduc semnificativ cantitatea de saruri minerale din alimente. De exemplu, nutritionistii au  remarcat ca faina alba folosita pentru a face o bagheta pierde 60% calciu, 85% magneziu si aproximativ 98% crom in comparatie cu faina integrala.

In unele cazuri speciale, putem gasi un deficit de minerale, adica exista o lipsa, organismul neavand suficiente minerale pentru a functiona corespunzator.

Acest lucru se intampla, in special, atunci cand alimentatia este dezechilibrata: in dietele de slabire restrictive, in caz de vegetarianism, printre fanii  fast-food-ului si alimentelor semipreparate …

Alti factori  care pot provoca, de asemenea deficiente sunt:

– Abuzul de alcool interfereaza cu absorbtia de minerale;

– Stresul face sa se “arda” mai mult magneziu;

– Sportul duce la o pierdere semnificativa de sodiu, potasiu si magneziu prin transpiratie;

– Perioadele grele provoca pierderi mari de fier;

– Consumul mare de ceai inhiba absorbtia de fier;

– Medicamentele diuretice  (care favorizeaza productia de urina) cauzeaza o pierdere de potasiu in urina si scade nivelul acesteia din sange;

– Alaptarea creste nevoia de minerale;

– Etc

In aceste cazuri, (riscurile de carenta), si numai  (lista nu este exhaustiva), suplimentarea poate fi o modalitate buna de a preveni aparitia unor boli, cum ar fi gusa, atunci cand exista  lipsa de iod sau in cazul in care exista deficit de fier, anemie.

Din contra, nu trebuie sa se suplimenteze cu minerale, fara motiv, deoarece uneori  excesele pot fi toxice. Astfel, prea mult fier poate provoca hemocromatoza, excesul de calciu creste riscul de pietre la nivelul tractului urinar si potasiul in exces poate duce la tulburari de ritm cardiac.

Acesta este motivul pentru care este intotdeauna recomandat sa se ceara sfaturi de la un profesionist in sanatate (medic sau farmacist) inainte de a lua orice suplimente alimentare.

 

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: