Monitorizarea aportului de vitamina B2 si sfaturi terapeutice

grupos-muscularesIn functie de starea dumneavoastra de sanatate sau de activitatea fizica, nevoia de vitamina B2 a corpului poate fi mai mare sau mai mica. Pentru  persoane ca : sportivi, femei gravide, diabetici, fumatori, … este important sa se monitorizeze aportul de vitamina B2.

La unele persoane, riscul de lipsa de vitamina B2 este mai mare, pentru ca nevoile lor (DZR) sunt mai mari. Aceste persoane trebuie sa  isi monitorizeze nivelul de vitamina B2.

– La sportivi este  recomandat un aport mai mare de vitamina B2  numai pentru rolul ei in producerea de energie.

– La femeile gravide ( un deficit in timpul sarcinii creste riscul de malformatii ale copilului), si  la femeile care alapteaza (pentru ca  laptele matern este cel care ofera DZR sale de vitamina B2 copilului ), sunt necesare aporturi suficiente in timpul sarcinii si alaptarii, dar trebuie evitate dozele excesive.

– In functie de afectiuni, nevoia de vitamina B2 poate creste : la alcoolicii cronici (riboflavina este distrusa de alcool), la persoanele cu sindrom de malabsorbtie din cauza unei boli intestinale, la persoanele care manifesta un exces de eliminare, ca urmare a unei disfunctii organice, cum ar fi diaree la pacientii cu boli hepatice sau care au suferit  o rezectie chirurgicala a stomacului …..

– La varstnici.

– La  administrarea  anumitor medicamente poate creste nevoia de  vitamina B2: antipsihotice, antidepresive triciclice, laxative luate timp mai indelungat, contraceptivele orale ….

– La vegetarieni sau la persoanele a caror dieta este, in general, lipsita de carne, peste, oua si produse lactate in special (in principal de lapte).

– La persoanele  care consuma excesiv ceai, cafea sau alimente condimentate, deoarece acestea pot irita apoi tractul digestiv si interveni substantial in absorbtia de substante nutritive esentiale, care includ vitamina B2.

– La diabetici.

– La fumatori.

– La sugarii hraniti exclusiv cu lapte praf.

– La convalescenti.

Atentie: o carenta de riboflavina poate favoriza dezvoltarea leziunilor precanceroase ale esofagului, mai ales in cazul unui alcoolic cronic.

Sfaturi si indicatii terapeutice

Cateva sfaturi suplimentare cu privire la administrarea  vitaminei B2, precum si indicatiile terapeutice, adica situatiile in care medicul dumneavoastra va poate prescrie vitamina B2 pentru a trata o tulburare.

Pentru o administrare cat mai buna  a acestei vitamine, aceste sfaturiva  pot fi de ajutor.

Sfaturi si informatii:

-Eficacitatea vitaminei B2 este imbunatatita atunci cand este combinata cu suplimente alimentare cu alte vitamine B, precum si  cu magneziu.

-Ca si in cazul altor vitamine din complexul B, suplimentele alimentare cu vitamina B2 (de exemplu, beflavina) sunt mai bine absorbite daca sunt luate in timpul unei mese.

-La femei, vitamina B2 contribuie la folosirea fierului.

-Vitamina B2 este utilizata ca un colorant alimentar galben , sub numarul E101.

Indicatii terapeutice pentru vitamina B2:

Vitamina B2 poate fi prescrisa de catre medicul dumneavoastra in urmatoarele cazuri, in caz de carenta:

– Tulburari oculare: conjunctivita, vascularizarea corneei, vedere incetosata, orbire de noapte (pierderea vederii de noapte), prevenirea cataractei.

– Piele: cheilita (inflamatie a buzelor), cheilita unghiulara (fisuri la colturile gurii), stomatita, seboree faciala, distrofie a unghiilor.

– Tulburari gastro-intestinale: enterite cronice.

– Tulburari generale: crampe musculare, dureri de cap, crestere in greutate insuficienta la copii, astenie.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Diverse

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: