Necesarul zilnic de vitamina B6

 

4Aportul zilnic recomandat de vitamina B6 este de 2 mg pe zi pentru un adult. Dar, in unele cazuri, acest aport poate fi redus usor (pentru vegetarieni) sau  crescut foarte mult (pentru sportivi).

Doza zilnica recomandata (DZR) de piridoxina (vitamina B6) este proportionala cu consumul de proteine. Vegetarienii au tendinta de a consuma mai putine proteine decat non-vegetarieni, si ar putea avea mai putina nevoie de vitamina B6.

Astfel, se estimeaza la 2 mg / zi pentru un adult, in cazul unei alimentatii bogate in proteine.

 

Nevoile cresc la femeilor gravide si femeile care alapteaza. Dar in timpul sarcinii, este mai bine sa nu luati tratamente cu vitamina B6, ca masura de precautie, iar in perioada de alaptare, suplimentele de vitamina B6 ar trebui sa fie evitate, deoarece aceasta vitamina trece in laptele matern.

 

Nevoia de vitamina B6, este de asemenea,  crescuta  la alcoolicii cronici si la sportivi. La acestia din urma (mai ales la culturisti) nevoia poate fi de pana la 50 mg / zi, vitamina B6 contribuind la efectul anabolic al proteinelor ingerate.

 

Varsta / Activitate  DZR de vitamina B6
De la nastere pana la 1 an  0.3 – 0.6 mg
1 la 3 ani  1 si 1,7 mg
3 la 15 ani  1.8-2 mg
Femei  2 mg
Barbati 2 mg
Femei gravide 2,5 pana la 10 mg
Femei care alapteaza  2,5 pana la 10 mg
Varstnici 3 mg
Sportivi(practica intensiva) 25 pana la 50 mg

 

Carente si exces de vitamina B6

O carenta majora de vitamina B6 poate provoca multe boli, cum ar fi scaderea imunitatii, tulburari nervoase … Excesul in schimb, poate provoca tulburari neuro-musculare.

Pentru vitamina B6, atat excesele cat si carentele sunt rare in tarile dezvoltate.

 

Carente de vitamina B6:

Vitamina B6 este prezenta in multe alimente, carenta alimentara fiind astfel rara, cu exceptia cazurilor de malnutritie extrema sau alcoolism. Si, in general, in aceste cazuri, toate vitaminele din grupul B sunt intr-o cantitate insuficienta.

 

O carenta de vitamina B6 se manifesta prin:

– Tulburari gastro-intestinale: pierderea poftei de mancare, anorexie, varsaturi.

– Afectiuni cutanate: eritem, ulceratii locale, dermatita seboreica, leziunile in jurul ochilor si a gurii, glosita (inflamarea limbii).

– Tulburari nervoase: ameteli, convulsii, polinevrita.

– Tulburari psihice: iritabilitate, nervozitate, confuzie, depresie.

– Tulburari hematologice: anemie hipocroma (celulele rosii din sange nu sunt suficient schimbate in hemoglobina si astfel sunt putin colorate).

– Probleme la nivelul ficatului, pietre la rinichi.

– Tulburari de crestere, la copii.

– Imunitate scazuta.

 

La copii, lipsa de vitamina B6 se manifesta prin probleme neurologice, convulsii, anemie, varsaturi, slabiciune si dureri abdominale … In caz de carenta  mare de vitamina B6, exista cazuri de boli virale rare in randul copiilor intre 6 luni si 8 ani, caracterizate prin umflaturi dureroase si rosii la picioare si maini si care se vindeca de cele mai multe ori fara sechele.

 

Cand se trateaza o carenta demonstrata de vitamina B6, doza adecvata este de aproximativ 0,25 mg pana la 1 g / zi, pe cale  orala, pentru adult.

 

Excesul de vitamina B6:

 

O supradoza de vitamina B6 (foarte rara) provoaca polinevrite cu simptome:

 

–  reflexe tendinoase reduse.

– amorteala si o pierdere de sensibilitatii  extremitatilor, mai ales pe timp de noapte.

– dificultate la mers.

– leziunile ale sistemului nervos

 

Monitorizarea aportului de vitamina B6

 

In unele cazuri , la sportivi, varstnici, … este important sa se monitorizeze nivelurile de vitamina B6, pentru a se asigura ca sunt suficient de mari. Din contra, uneori este necesar sa  se acorde atentie si supra-consumului, de exemplu, la unele medicamente, care au eficienta  redusa in prezenta  vitaminei B6.

 

In situatiile urmatoare, aportul de vitamina B6 ar trebui sa fie mai mare, deoarece organismul are nevoie crescute. In alte cazuri trebuie sa se reduca aportul.

– La sportivi: un aport adecvat de vitamina B6 este foarte recomandat  pentru rolul acestei vitamine  in producerea de energie.

– La femeile gravide si femeile care alapteaza:  trebuie sa se asigure necesarul, dar nu trebuie sa se faca excese. Piridoxina  traverseaza placenta si trece in lapte, si de aceea tratamentul cu vitamina B6 trebuie evitat in timpul acestor doua perioade.

– Unele afectiuni pot creste nevoia de vitamina B6: la alcoolicii cronici, la persoanele cu sindrom de malabsorbtie cauzata de boli intestinale, la persoanele care manifesta  un exces de eliminare (deshidratare), dupa disfunctie organica, cum ar fi diareea, la pacientii cu boli hepatice sau care au suferit o rezectie chirurgicala a stomacului …..

– Cand luati levodopa, nu trbuie sa se consume prea multa vitamina B6, deoarece eficacitatea acestui medicament in tratamentul bolii Parkinson poate fi redusa prin utilizarea concomitenta cu piridoxina.

– Cand se ia un contraceptiv oral; acesta este responsabil pentru o lipsa de vitamina B6.

– La varstnici care pot avea o lipsa de vitamina B6 intr-o masura mai mare decat restul populatiei.

– In cazul in care se consuma excesiv  ceai, cafea sau alimentele condimentate, deoarece acestea pot irita  tractul digestiv si pot sa intervina substantial in absorbtia de substante nutritive esentiale, care includ si vitamina B6.

– La persoanele vegetariene sau din contra, carnivore, deoarece la aceste persoane alimentatia prea bogata in proteine  creeaza un deficit de vitamina B6 (deoarece vitamina B6 este utilizat pentru asimilarea proteinelor).

– La persoanele subnutrite.

– La persoanele care fac hemodializa.

Indicatii terapeutice si sfaturi

 

Vitamina B6 este foarte utila in medicina, deoarece trateaza multe boli, atat neurologice cat si cardiace si articulare comune. De asemenea, este foarte utila in cazurile de anemie.

In unele cazuri, medicul va  poate prescrie vitamina B6 ca un medicament pentru tratamentul unei boli.

 

Utilizarea terapeutica a vitaminei B6

 

Lista cazurilor in care vitamina B6 este recomandat pentru utilizare terapeutica:

– In neurologie: este foarte recomandata in unele cazuri de convulsii la sugari

– Prurigo, urticarie, aftoze bucale, eczeme ale sugarilor.

– Anemii hipocrome (celulele rosii din sange nu sunt suficient schimbate inhemoglobina si prin urmare sunt putin colorate), astenie.

– Anemii numite sideroblastice sau piridoxino-sensibile.

– In polinevrite cauzate de medicamente  antagoniste cu piridoxina: izoniazida, hidralazina, dihidralazina, penicilamina.

– Oboseala musculara, polineuropatie.

– Varsaturi gravidice.

– In cardiologie: adjuvant cardiac major.

– Greata din timpul sarcinii.

– In prevenirea pietrelor la rinichi.

– Prevenirea simptomelor sindromului premenstrual care au ca rezultat modificari ale dispozitiei si iritabilitate manifestat, printre altele.

– In anumite tulburari metabolice genetice

– In ateroscleroza

– In autism, o doza mare in combinatie cu magneziu.

– In tratamentul sindromului de tunel carpian in doze mari.

 

Sfaturi pentru utilizarea  vitaminei B6 :

– Ca si in cazul altor vitamine din complexul B, suplimentele pe baza de vitamina B6 sunt mai bine absorbite daca sunt luate in timpul unei mese.

– Vitamina B6 poate fi luata singura, dar eficacitatea sa este sporita atunci cand este combinata cu suplimente alimentare cu alte vitamine din complexul B (cu exceptia vitaminei B12) si / sau magneziu.

– Exista posibilitatea de soc anafilactic, in prezenta sulfitilor.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: