Necesarul zilnic de vitamina D

steak-protein_0Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina D este de 10 micrograme pe zi. Dar acest aport  este variabil, in functie de varsta si starea fiziologica, dar si de doza de lumina de la soare primita zilnic.

In concluzie necesarul zilnic de vitamina D este variabil de la o persoana la alta. El este bazat pe varsta, pigmentarea pielii si soare.

El este de obicei exprimat in unitati internationale sau UI.

Doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina D este de ordinul a 10 micrograme sau 400 UI (1 UI = 0,025 micrograme) pentru un adult .

Nevoile cresc in timpul sarcinii si alaptarii, precum si in timpul perioadei de crestere si la persoanele a caror piele este de culoare inchisa sau mata, deoarece acestia absorb mai putine radiatii  UV,  fata de cat are nevoie organismul nostru pentru a face vitamina D.

Astfel, pentru un  copil a carui pigmentare este mare si traieste intr-o tara putin insorita, se recomanda un aport de  vitamina D inmultit cu 3.

Varsta  DZR de vitamina D
De la nastere pana la 1 an (alaptat)  1000 UI sau 25 micrograme
De la nastere pana la 1 an (hranit cu biberonul )  400 UI sau 10 micrograme
1 la 3 ani 400 UI sau de 10 micrograme
3 la 15 ani 400-600 UI  sau 10 pana la 15 micrograme
Femei 400 UI  sau 10 micrograme
Barbatii 400 UI sau 10 micrograme
Femei gravide  600-800 UI esau 15-20 micrograme
Femei care alapteaza 600 UI sau 15 micrograme
Persoane in varsta (65 +)  600 UI sau 15 micrograme

Carente de vitamina D

Un deficit de vitamina D poate avea efecte grave asupra sanatatii. La copii poate provoca rahitism (probleme  scheletice si neurologice), iar  la adulti carenta se manifesta prin demineralizarea oaselor.

O carenta de vitamina Ddin cauza unui aport slab este rara. Numai veganii care nu consuma carne, oua sau peste sau produse lactate sunt mult mai susceptibili sa sufere de un deficit alimentar.

Lipsa  vitaminei D este cauzata in principal de lipsa de expunere la lumina soarelui. Astfel, ea apare mai des in timpul iernii in unele parti ale lumii unde exista mai putin lumina a soarelui, sau la persoanele care se expun foarte rar la soare (bolnavi, in varsta, persoanele cu handicap ….).

Aceasta poate fi, de asemenea, din cauza lipsei de absorbtie intestinala (ereditara sau care rezulta din administrarea anumitor medicamente), o boala numita fibroza chistica sau boala de ficat.

Deficitul de vitamina D duce la scaderea absorbtiei intestinal a calciului si fosforului si impiedica fixarea calciului la nivelul oaselor.

Aceasta are ca efect provocarea unei  demineralizari continue a oaselor si a dintilor prin reducerea nivelurilor de fosfor si calciu, si se caracterizeaza prin tulburari de osificare.

Vitamina D si rahitismul

Un deficit de vitamina D provoaca rahitism la copii. Aceasta patologie se intalneste in principal la copiii de 6 pana la 18 luni si este o problema de calcifiere scheletica. Rahitismul se traduce prin:

– Semne osoase: o fragilitate a osului cranian, cresterea circumferintei capului, o intarziere a inchiderii fontanelelor, probleme de dentitie, retard de crestere, oasele sunt mari si curbate …

– Semne neurologice: o hipotonie musculara generalizata, este responsabila pentru hernia ombilicala si intarziere in mersul pe jos, retard mental …

– Semne biologice: hipofosfatemie (scaderea nivelului de fosfor din sange) si hipocalcemie ( scaderea nivelului de calciu din sange).

– Manifestari viscerale: spasme pulmonare, cresterea dimensiunii ganglionilor limfatici si splinei, tetanie …

Tratamentul rahitismului consta in administrarea vitaminei D. Rahitismul provocat de avitaminoza D evolueaza spontan spre vindecare dupa varsta de 2 ani, dar lasa sechele pulmonare si osoase mari. Acesta este motivul pentru care in prezent este administrata preventiv de la nastere pana la varsta de 2 ani, pentru a elimina orice risc de avitaminoza D.

Vitamina D si demineralizarea osoasa

Lipsa de vitamina D produce osteomalacie la adulti. Aceasta corespunde unei demineralizari generalizate a scheletului prin fixarea  insuficienta a fosfatului pe matricea proteica a osului, ceea ce face ca oasele sa fie poroase. Aceasta se manifesta prin:

– Dureri osoase, profunde si puternice, responsabile de asa-numitul mers de “rata”.

– Deformarea coloanei vertebrale (cifoza) si bazinului.

– Un tonus muscular redus.

– Fracturi spontane, in cazurile severe.

Tratamentul consta in administrarea de vitamina D asociata cu tratamentul cauzei (gastrectomie, ciroza, pancreatita cronica, boala celiaca sau neuropatie, responsabila pentru excesul de eliminare urinara a fosforului si calciului).

Pe langa rahitism si osteomalacie, lipsa de vitamina D poate duce la probleme dentare, osteoporoza … dar, de asemenea, la probleme de anemie, neliniste si iritabilitate, dureri musculare sau tuberculoza osoasa.

Excesul de vitamina D

Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi (liposolubila), prin urmare,  este stocata in organism. Aceasta stocare explica faptul ca vitamina D poate fi toxica in doze mari, deoarece excesul se va acumula in organism pana va provoca probleme de sanatate.

Hipervitaminoza D apare dupa administrarea de doze excesive de vitamina D sau a metabolitilor sai.

Dozele masive sunt toxice la adulti si doze de 1800 UI / zi pot fi toxice la copii.

In timpul sarcinii, daca se iau doze masive, pot sa apara nomalii fetale sau avort .

Excesul de vitamina D se manifesta prin:

– Semne clinice: dureri de cap, oboseala, pierderea poftei de mancare sau anorexie, scadere in greutate, retard de crestere, greata si varsaturi, diaree, poliurie (volum crescut de urina), polidipsie (sete excesiva), deshidratare, hipertensiune arteriala, litiaza calcica, calcifiere tisulara (depunerea de calciu in tesuturi), in special renala (pietre la rinichi) si vasculara (rigidizarea arterelor), insuficienta renala.

– Semne biologice hipercalciurie, hipercalcemie, hiperfosfatemie, hyperfosfaturie.

– Tulburari neurologice: tulburari de dispozitie, agitatie, depresie psihica.

Pentru a evita supradozajul, se iau in considerare dozele totale de vitamina D in cazul combinatiei de mai multe tratamente cu aceasta vitamina, mai ales din moment ce este solubila in grasimi si se poate acumula in organism.

Ar trebui sa fie monitorizat nivelul de calciu din urina si a calciului seric (niveluri de calciu in sange), periodic, daca este cazul. Dar daca exista inca supradozaj, trebuie intrerupta imediat  administrarea de vitamina D, se reduce calciul, creste diureza si  se bea multa apa.

Fara un tratament rapid, efectele pot fi ireversibile: deteriorarea inimii si rinichilor (nefrocalcinoza).

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: