Necesarul zilnic de Vitamina E

 

acid-reflux-exerciseDoza zilnica recomandata (DZR) de vitamina E, de tip alfa-tocoferol este de 10-15 mg pe zi pentru un adult, dar poate creste in functie de activitate si de dieta.

Cu toate acestea, cerintele depind de dieta. Astfel, ele sunt crescute in cazul unei diete bogata in grasimi, vitamina E fiind necesara pentru a proteja acizii grasi polinesaturati de degradare, chiar in interiorul organismului.

 

Varsta  DZR de vitamina E
De la nastere pana la 1 an  3-4 mg
1 la 3 ani  6-7 mg
3 la 15 ani  7-12 mg
Femei 12 mg
Barbati 15 mg
Femei  15 mg
Femei care alapteaza  15 mg
Sportivi 20 mg
Varstnici 20 pana la 50 mg

 

Nevoile sunt uneori exprimate in UI (unitati internationale).

1 UI = 1 mg alfa-tocoferol.

Carente si exces de vitamina E

Alfa-tocoferolul (vitamina E) este o substanta esentiala a vietii noastre. In caz de deficit, pot sa apara tulburari de reproducere, precum si probleme de vedere, boli neurologice si cardiovasculare.

Ca orice substanta activa, vitamina E poate provoca probleme daca exista un deficit sau un exces.

Hipovitaminoza E nu a fost observata la om, hrana oferind in mare parte  nevoile de zi cu zi ale organismului si stocajul din organism fiind destul de bun. Prin urmare, aceasta este considerata  extrem de rara si nu are simptome cu adevarat caracteristice legate de acest deficit.

Se crede ca deficitul de vitamina E se manifesta la adulti prin:

– Tulburari de reproducere: de exemplu, la barbati, absenta sa ar duce la o incetare a spermatogenezei si la femei, la infertilitate.

– O posibilitate de a reduce durata de viata a globulelor rosii din sange si o hemoliza (distrugere excesiva) a globulelor rosii din sange, cauzand asa numita anemie hemolitica.

– O degenerare spino-cerebroasa, caracterizata prin dureri de picioare, slabiciune musculara si pierderea reflexelor.

– Tulburari neurologice.

– Afectiuni cardiovasculare.

– O afectare a retinei care duce la scaderea vederii.

– Imbatranirea prematura a pielii.

 

– Susceptibilitate crescuta la infectii.

Un deficit de vitamina E in timpul sarcinii ar putea duce la copii nascuti morti sau la nasterea unui copil atrofiat. Prin urmare, este foarte important sa se monitorizeze aporturile in timpul acestei perioade de viata.

La sugarii prematuri, deficitul de vitamina E poate duce la anemie hemolitica din cauza unei pierderi excesive a globulelor rosii din sange. Aceasta anemie se caracterizeaza printr-o absenta a hemoragiilor.

La copii,  putem intalni diverse afectiuni ale retinei si retard de crestere, mai ales la pubertate.

Tratarea corespunzatoare implica administrarea a 100 mg / zi de vitamina E, in caz de deficit usor, si  pana la 500 mg / zi, in prevenirea degenerarii maculare sau prevenirea bolilor cardiovasculare.

Excesul de vitamina E:

Exista putine efecte cunoscute din cauza unei supradoze de vitamina E, chiar si in prezenta unor doze masive.

Poate aparea o incetinire a adeziunii plachetare si cresterea timpului de coagulare care duce la o vindecare lenta. Aceasta provoaca, de asemenea, tulburari intestinale si dureri de cap.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: