Proteinele din soia si nutrientii

proteinele de soia. jpeg

 

Caracteristicile proteinelor de soia

Proteinele  ​​de soia sunt acele proteine care se gasesc in soia . Aceaste proteine  se obtin din faina de soia, care a trecut printr-un proces de degresare . Boabele de soia cu invelisurile indepartate si degresate sunt transformate in trei tipuri de produse de proteine ​​comerciale: faina de soia , concentrate si izolate. Izolatul proteic de soia a fost folosit ina din 1959 in cadrul produselor alimentare datorita proprietatiilor pecare acestea le detin. Recent, popularitatea proteinelor ​​de soia a crescut ca urmare a utilizarii sale in produsele alimentare utilizate in domeniul sanatatii, iar in acest sens multe tarise bazeaza pe o alimentatie cat mai bogata in produsede soia.

Proteina ​​de soia este, in general, considerata drept anumite particule aflate sub denumirea de corpuri proteice, iar acestea sunt estimate sa contina cel puțin 60-70% din totalul proteinei de soia.  La germinarea acestora proteina din soia va fi digerata, iar aminoacizii eliberati va fi transportati la locurile de crestere a anumitor rasaduri. Soia conține o foarte mica cantitate de albumina care este o  proteina ​​de stocare. Soia conține și proteine ​​biologice active sau metabolice, precum enzimele, tripsina , inhibitori hemagglutinins și proteaze cistein foarte similare cu papaina . Proteinele de soia sunt extrem de importante pentru hrana umana, dar si daca sunt utilizate drept un supliment nutritiv.  Boabele de soia contin, de regula 8% coaja, 90% miez si 2% germeni. Tehnologia schematica de prelucrare industriala a soiei consta in zdrobirea, curatirea si decojirea boabelor, urmate de macinarea si extragerea uleiului fie cu solventi sau prin presare mecanica. Uleiul este rafinat, iar faina se conditioneaza in diferite moduri pentru consum uman sau furajare. De asemenea taratele alimentare reprezinta o sursa extremd e bogata de fibre alimentare, iaraceste firbe alimentare sunt foarte bune pentru mentinerea unei bune sanatati.

Proteinele de soia si nutritia

In ziua de azi, soia constituie o sursa majora de proteina de calitate pentru nutritia umana, fiind cultivata pe suprafete extinse pe tot globul. Proteina ​​de soia este o ” proteina completa “, deoarece acestea au in componentalor toti aminoacizii esentiali pentru nutritia umana. Proteina de soia este in esenta identica cu alte leguminoase si este una dintre cele mai putin costisitoare surse de proteine ​​dietetice. Din acest motiv, soia este important supliment nutritiv. De asemenea este bine de stiut ca faina desopia contine aproximativ 50% proteine. Unele studii efectuate  pe rozatoare au indicat ca valoarea biologica a proteinei din soia izolate este comparabila cu proteinele de origine animala, cum ar fi cazeina.  Pe langa numeroasele beneficii aportul dep[roteine din ulei,aduce beneficii majore pentru sanatateaintregului organism, astfel proteinele din soia au mai multe functii. Scade cusucces nivelul colesterolului sanguin. Proteinele din soia reduc incidenta osteoporozei si mentin densitatiile osoase in procesul de imbatranire. In tara noastra, painea reprezinta alimentul de baza, in special painea alba, fiind, din pacate un aliment dezechilibrat din punct de vedere nutritional. In timp ce proteina din soia este considerata a fi principalul agent cauzator al efectelor benefice mentionate mai sus, alti constituienti din soia au efecte la fel de remarcabile asupra sanatatii.

Mai multe detalii pe Wikipedia.org

Publicat de Kiss Marius la data de in categoriile: Tratamente naturiste

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

One Response to Proteinele din soia si nutrientii

  1. Pentru ca sanatatea ta este cea mai importanta a creat o noua campanie dedicata produselor naturiste, cosmetice cat si ceaiurilor terapeutice. Deoarece oferim doar produse 100 % naturale, tratamentele naturiste pe care le oferim nu au efecte secundare.

Iti recomandam sa citesti si: