Seleniul

imagesqSeleniul este un oligoelement antioxidant de referinta. Consumat in mod moderat, incetineste procesul de imbatranire a pielii, opunandu-se actiunii radicalilor liberi. Dar atentie, in exces, poate deveni toxic.

Seleniul este un oligoelement trecut cu vederea, dar foarte util pentru organism.

De cele mai multe ori se utilizeaza ca antioxidant, dar rolulrile sau nu se limiteaza doar la atat. Acesta are un efect semnificativ asupra imunitatii, prevenirea bolilor cardiovasculare, reducerea reumatismului si pastrarea vederii.

Definitia  seleniului

Seleniul este un oligoelement util in lupta impotriva radicalilor liberi, datorita actiunii sale antioxidante. Combinatia seleniu +  vitaminele A,C,E  este cea mai eficienta si utilizata pe scara larga in suplimentele alimentare antioxidante.

Acest metaloid a fost descoperit in 1817 de catre un chimist suedez pe nume Benzlius i si si datoreaza numele Selenei, zeita Lunii.

Acest oligoelement este stocat in organism in ficat si rinichi,  si este esential pentru buna functionare a organismului.

El  este considerat oligoelementul antioxidant de referinta si, prin urmare, datorita acestei proprietati, este cel mai cautat  supliment alimentar.

Actiunea sa antioxidanta se datoreaza faptului ca acesta este un precursor care intervine direct  in formarea si functionarea enzimelor antioxidante.

Dar pentru aceasta trebuie sa actioneze in combinatie cu vitamina E: seleniul favorizeaza  retentia de vitamina E in plasma si la randul sau, vitamina E reduce nevoile de seleniu, limitand uzura sa metabolica.

Aceasta sinergie de actiune este, de asemenea,  constanta si  cu vitamina C si beta-carotenul (provitamina A).

Astfel, combinatia seleniu si vitaminele ACE ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.

Rolurile seleniului

Proprietatile seleniului sunt numeroase. Se stie  de actiunile sale antioxidante, dar acesta joaca, de asemenea, un rol in stimularea imunitatii, detoxifierea organismului si in prevenirea bolilor cardiovasculare si a unor forme de cancer.

Iata o lista partiala cu rolurile si proprietatile  seleniului:

– Anti-oxidant, seleniul ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, incetinind astfel fenomenul de imbatranire celulara.   -Corecteaza, de asemenea, daunele cauzate de acesti radicali liberi.

– Protejeaza organismul impotriva atacurilor responsabile de imbatranirea prematura a pielii: poluarea, afectiunile cauzate de soare, tutun, alcool, cafea … datorita actiunii sale anti-oxidant si a unei puternice forte de detoxifiere . De exemplu, acesta protejeaza pielea de aparitia ridurilor .

– Stimuleaza sistemul imunitar, permitand corpului sa se apere mai bine impotriva infectiilor.

– Reduce riscul de boli cardiovasculare si cancer, inclusiv pulmonar si de prostata.

– Reduce frecventa tulburarilor de dispozitie (anxietate, depresie, …) si are efecte semnificative asupra problemelor de memorie si de concentrare.

– Are un efect interesant asupra reumatismului si a osteoartritei.

– Seleniul favorizeaza productia si motilitatea spermatozoizilor care are un impact semnificativ asupra fertilitatii masculine.

– Pastreaza parul si unghiile intregi si sanatoase si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.

– Are un efect asupra vederii.

– Participa la funcionarea glutatiei peroxidazei, care poate fi implicata nu numai in metabolismul radicalilor liberi, dar, de asemenea,  si in substanta produsa de oxidarea lipidelor din membranele celulare.

– Este implicat in functionarea ficatului.

– Asociat cu vitamina E, acesta  permite intarzierea uzurii cartilajului.

– Cocktail-ul anti-oxidant  seleniu / vitamina E / beta-caroten intareste lupta impotriva imbatranirii prostatei, ceea ce se traduce prin  cresterea fiziologica a volumului sau, si, prin urmare, o boala progresiva a intregului sistem urinar.

 

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: