Sportivii au interzis la fumat!

Sportivii au accesul limitat la “placerile vietii” ( cum sunt numite de unii) din care fac parte consumul de bauturi alcoolice, tutunul si alte substante daunatoare organsimului. Ele sunt interzise si celorlati oameni, care nu practica niciun sport insa pentru cei care isi folosesc energia fizica in sporturile de performanta regula aceasta este stricta.
Cu totii stim, ca nu poti avea performante in domeniul sportului daca nu esti sanatos din toate punctele de vedere, atat psihica cat si fizic.

Pornind de la fumul de tigara care contine ingrediente ca:

-nicotina;
-oxid de carbon;
-bioxid de carbon;
-amoniac;
-acroleina;
– acid fermic;
– acid cianhidric, alcool metilic etc.are efecte negative asupra vederii, produce uscaciune in gat, raguseala. Fumul de tigara mai contine si substante cancerigene: piridina, acizii volatili, benzopiren, plutoniu 6, arsenic.
Cum afecteaza un sportiv tutunul?
Iata 5 sfere in care consumul frecvent de tutun patrunde in sistemul uman si produce o degradare generala a acestuia:
1. Degradarea sistemului nervos central.
Nicotina ataca centrii nervosi si reflexele ducan chiar la suprimarea reflexelor conditionate. Prin hipersecretia de adrenalina pe care o produce, nicotina induce si tulburari neuro-vegetative, manifestate prin cresterea tensiunii arteriale, accelerarea pulsului, scaderea apetitului, cefalee etc.
2. Degradarea analizatorilor olfactivi si auditivi.
Sistemul olfactiv este afectat psin aparitia daltonismului (nedistingerea culorilor verde si rosu), micsorarea campului vizual, sclerozei arterelor, nervului optic (din cauza alcoolului metilic) si scaderea treptata a vederii.
Sistemul auditiv se confrunta cu o scadere a capacitatii normale ducand pana la surditate uneori.
Performanta sportiva nu poate fi atinsa in lipsa functionarii la parametrii normali ai unuia din analizatorii organismului.
3.Degradarea aparatului respirator.
Substantele toxice din fumul de tigara produc cu timpul si boli pulmonare foarte grave: scleroza pulmonara, emfizemul pulmonar, rinita, faringita,etc.
O respiratie corecta si sanatoasa sunt factorii care contribuie la cresterea perfomantelor sportive, ori lipsa acestei duce la o scadere a capacitatii de efort.
4.Degradarea aparatului cardio-vascular.
Tutunul in organism produce o accelerare a pulsului, fumatul supune inima la un efort suplimentar, deloc neglijabil.
5.Degradarea sistemului muscular.
Tutunul in organism produce leziuni ale muschilor si oaselor unui individ. Se reduce cantitatea de Calciu si vitamina D in oase cee ce inseamna ca sunteti mai predispusi la fracturi, entorse etc. Scade capacitatea organismului de a se regenera.
Asadar, nu degeaba interzic medicii si federatiile sportive consumul de tutun.
Un sportive daca are piedici in a respira corect, oxigenarea creierului nu functioneaza in limitele normalului, activitatea inimii intampina dificultati, forta muscular este scazuta, analizatorii olfactivi si auditivi sunt problematici si lista poate continua, acel individ nu poate purta titulatura de sportiv.
A fuma nu inseamna a practica sport de performanta!

Surse:
University of Maryland Medical Center; sports and smoking ; 2011

Publicat de andra la data de in categoriile: Diverse

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: