Steroizii anabolizanti

imagesa) Culturismul si steroizii

Primul culturist care a luat steroizi a fost Mr. Universe, Bill Pearl. In 1958, Dr. Jones l-a invatat despre existenta unei substante chimice folosita de catre sovietici. In cele din urma el a incercat produsul Nilivar, un steroid vederinar folosit pentru tratarea animalelor. Acesta a luat 12 kg in doar 3 luni.

In cursul anilor 60 si 70, utilizarea de steroizi este larg raspandita in cadrul elitei culturismului si situatia a ajuns pana in stadiul in care nu a mai putut fi controlata.

b) De ce apar derivatii?

Principala problema a testosteronului este efectul sau androgen (de masculinizare). Efectele androgene pot, intr-o oarecare masura, sa fie limitate prin dezvoltarea derivatilor de testosteron. Aceste efecte nu sunt totusi niciodata complet inhibate. Nucleul moleculei acestui steroid este compus din trei hexagoane la care se adauga un pentagon. Un atom de carbon se gaseste in fiecare colt – exista astfel un total de 19.

Avand in vedere ca testosteronul este foarte slab absorbit de catre sistemul digestiv si ca astfel este foarte rapid dezactivat de catre ficat, se adauga un grup achil in lucul celui de-al 17-lea atom de carbune. Durata de viata a testosteronului natural este de 20 de minute.

In ceea ce priveste sinteza testosteronului, colesterolul este principalul precursor al testosteronului. Acest proces se deruleaza in testicule, in lantul colesterol – pregnenolon – 17 hidroxipregnenolon – dehidroepiandrosteron – androsteneidon – testosteron. Secretia zilnica de testosteron este de aproximativ 2,5 la 10 miligrame.

c) Mecanismul de actiune

Ca majoritatea substantelor chimice, steroizii actioneaza la nivel celular. Punctul de intalnire este numit receptor. Fiecare substanta specifica are propriul sau receptor. Imaginati-va un mecanism asemanator cu un lacat si o cheie. Doar un singur tip de proteina (cheie) poate deschide lacatul (receptor). Astfel totul depinde de forma geometrica a moleculei.

Dupa ce substanta activa se leaga, aceasta initiaza o serie de reactii chimice. Majoritatea receptorilor de steroizi anabolizanti se gasesc in nucleul celulei. O data ce cheia deschide lacatul, nivelul de ARN creste, ca si proteosinteza (productia de proteine din ADN). De asemenea, trebuie remarcat faptul ca numarul de receptori este diferit la fiecare individ.

Publicat de Toni la data de in categoriile: Suplimente

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: