Surse alimentare de iod

trapeze3Iodul este prezent in foarte multe alimente. Sarea de mare este principala sursa de hrana in societatile occidentale, pentru ca este imbogatita cu iod. Toate fructele de mare sunt surse bune de iod, precum si legume.

Iodul este prezent mai ales in sarea de mare iodata.

Dar este necesar sa se apeleze la alte surse bogate in iod deoarece noile recomandari precizeaza reducerea consumului de sare de masa, in scopul reducerii riscului cardiovascular ca urmare a consumului excesiv de sare (cum ar fi hipertensiunea).

Este, de asemenea gasit in moluste si alte produse din mare: peste marin (cod, sardine, macrou …), alge, scoici si crustacee …. si in uleiui de ficat de cod, carne, oua, produse lactate si unele cereale.

Apa minerala si produsele alimentare, cum ar fi prazul, macrisul, spanacul, fasolea, verde, napi, ceapa, usturoiul, varza, morcovi, ridichiile ……. au un continut de iod care variaza in funcie de continutul de iod al solului in care acestea sunt plantate.

 Alimente Continutul de iod in micrograme
 Sare iodata (100 g)  7600
 Alge (100 g)  6500
Cod (100 g)  140
 Crustacee (100 g)  30
Fasole verde (100 g)  30
 Iaurt (100 g)  20
Sardine (100 g)  16
Un ou  7

Monitorizarea nivelului de iod

Monitorizand regimul alimentar, activitatea fizica, varsta, medicamentele consumate sau starea fiziologica (sarcina, alaptare, convalescenta …), cantitatea de iod necesara pentru buna functionare a corpului variaza. Acesta poate fi important de urmarit  pentru a preveni orice disfunctie a organismului.

La unele persoane, sau, in unele situatii particulare, este important sa se monitorizeze nivelul de iod pentru a fi siguri ca exista cantitati suficiente de iod in organism.

Urmatoarele categorii de persoane au nevoie sa isi monitorizeze aportul de iod:

– Femeile gravide si cele care alapteaza: orice lipsa de iod poate provoca retard mental la copil.

– Femeile in postmenopauza, deoarece glandele tiroidiene produc de multe ori dereglari in aceasta perioada. 1 din 5 femei  se confrunta intre 50 si 60 cu o disfunctie tiroidiana, de obicei hipotiroidism.

– La sportivi: monitorizarea este necesare  deoarece acestia par a fi mai sensibili la deficitul de iod, lucru datorat, probabil , pierderii prin transpiratie. Deci, fiti atenti la activitatile sportive la temperaturi ridicate.

– La sugari.

– In adolescenta, pentru ca in aceasta perioada se produc schimbari hormonale mari, iar functia tiroidiana este foarte solicitata.

– La varstnici, deoarece glanda tiroida este, de asemenea, imbatranita, si tulburarile tiroidiene devin mai frecvente dupa varsta de 60 de ani.

– In zonele din apropirea marilor sau, in unele tari, cum ar fi Japonia, unde consumul de alge este foarte crescut si poate provoca un exces de iod din organism, o cauza comuna de hipertiroidism.

– In dietele low-sare (diete fara sare).

– Pentru vegetarieni, pentru ca nu mananc carne, peste si produse lactate, care sunt surse importante de iod.

– Atunci cand se iau medicamente, cum ar fi antiaritmicesau  care contin litiu.

– In  cazul fumatorilor, pentru ca tutunul inhiba absorbtia de iod de catre organism.

– La pacientii care consuma in mod abundent alimente care provoca gusa. Adica varza, broccoli, ridichi, … Aceasta este o situatie care nu se regaseste in tarile industrializate in care dieta este diversa, dar exista inca locuri in lume unde  gusa  este cauzata de un aliment de baza.

Definitia tiroidei

Tiroida este o glanda mare situata in gat. Sub efectul  iodului din dieta, ea sintetizeaza hormonii esentiali pentru buna functionare a corpului: digestie, inima, muschii …

Tiroida se afla pe trahee chiar sub laringe si este considerata cea mai mare glanda dintre glandele endocrine .

Ea are o mare afinitate pentru iod. Acesta din urma este bine captat de tiroida din alimentatie si apoi acesta este oxidat si se leaga de tirozina (aminoacid) unei proteine numite tireoglobulina si care exista in doua forme: monoiodotrozina sau T1 (legarea unui atom de iod la o tirozina) si diiodotirozina sau T2 (legarea a doi atomi de iod la oi tirozina).

Asocierea dintre atomii de iod si molecule de tireoglobulina ajuta la formarea celor doi hormoni tiroidieni, tiroxina sau T4 (formata din doua molecule de diiodotirozina), produsa in cantitati mari si triiodotironina sau T3 (formata dintr-o monoiodotirozina si o diiodotirozina) care sunt secretate de glanda tiroida in fluxul sanguin.

Pentru ca hormonii tiroidieni sa fie secretati in functie nevoile corpului, glanda pituitara, o glanda endocrina mica situata la baza craniului produce un hormon de reglare, TSH (hormon de stimulare tiroidiana hipofiza).

Scaderea nivelului de tiroxina din sange determina eliberarea de TSH de catre glanda pituitara si, astfel, se produce tiroxina.

In schimb, cresterea nivelului sanguin al tiroxinei intrerupe stimulul declansator al eliberarii de TSH si, in consecinta, al tiroxinei.

Efectele  hormonilor tiroidieni

Cei doi hormoni tiroidieni, tiroxina si triiodotirozina au mai multe activitati raspandite in aproape toate tesuturile organismului. Acestia joaca un rol in metabolismul de alimente, dar, de asemenea, in sistemul nervos sau in crestere.

Cei doi hormoni tiroidieni, tiroxina si triiodotirozina (acesta din urma fiind de 10 ori mai activ decat primul) actioneaza asupra celulelor din aproape toate tesuturile (cu exceptia unor organe adulte: creierul, splina, testiculul, uterul si glanda tiroida in sine).

Astfel, acestia au un numar semnificativ de actiuni:

– Ei activeaza toate metabolismurile ( de lipide, de proteine si de glucide), care au un efect calorigen, favorizand dezvoltarea sistemului nervos la fat si la nou nascut, si sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos la adulti.

– Ei favorizeaza, de asemenea, functionarea cardiaca normala, cresterea si maturizarea scheletului, precum si dezvoltarea si functionarea muschilor.

– Acestia permit functionarea normala a organelor genitale si  stimuleaza lactatia la femei, favorizeaza mobilitatea si tonusul gastro-intestinal si sunt necesari pentru hidratare a pielii.

Perturbarea  glandei tiroide:

Retineti ca hiperactivitatea (hipertiroidia) sau hipoactivitatea (hipotiroidism)  glandei tiroide poate provoca tulburari metabolice grave.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: