Surse alimentare de vitamina E

nutrit10Exista putine cazuri de carenta de vitamina E,deoarece o gasim usor in alimentatie, in special in uleiurile vegetale,nuci si migdale..

Vitamina E ( cunoscuta sub numele de tocoferol) este larg raspandita in natura.

Se gaseste mai ales in uleiurile vegetale (din germeni de grau, floarea-soarelui, de masline, arahide, canola, soia …), germeni de grau, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, …), cereale integrale.

Si este, de asemenea, prezenta, intr-o masura mai mica, in ficat, oua, lapte si unt, peste gras, unele legume verzi (spanac, macris, broccoli, varza de Bruxelles, …).

Lista cu alimentele bogate in vitamina E:

 

Alimente bogate in vitamina E Continut de vitamina E
Ulei de germeni de grau (1 lingura)  22 mg
Germeni de grau (100  20 mg
Ulei de floarea soarelui (1 lingura)  7 mg
Alune, migdale (30g)  6 mg
Midii (400g)  2,4 mg
Ulei de arahide (1 lingura)  2,3 mg
Spanac (100g)  2 mg
Margarina (10 g)  2 mg
Mango (1)  2 mg
Uleiul de masline (1 lingura)  1,6 mg
Ou (1) 1 mg
Varza rosie, varza de Bruxelles, broccoli (100g)  1 mg
Unt(10g) 0,2 mg

Trebuie remarcat faptul ca cele mai bogate surse de vitamina E sunt, de asemenea, acizi i grasi polinesaturati.

Indicatii terapeutice pentru vitamina E

Indicatiile terapeutice ale vitaminei E sunt numeroase. Acestea variaza de la protectia pielii impotriva ridurilor, sterilitate, prin stimularea sistemului imunitar la tratamentul eczemelor.

Datorita proprietatilor sale active, si rolurilor sale in functionarea organismului, vitamina E este uneori prescrisa de  medic pentru a trata sau preveni anumite boli:

– Lupta impotriva aterosclerozei, prevenirea bolilor cardiovasculare (angina pectorala, miocardita, infarct …).

-Infertilitate feminina.

– Oprirea sau scaderea spermatogenezei.

– Atrofie ovariana, uterina sau testiculara.

– Prevenirea  avorturilor.

– Afectiuni neuromusculare si tulburari circulatorii.

– Retard in formarea organele genitale ale copiilor la pubertate.

– Afectiunile  genitale de la menopauza.

– Alaptare favorizata.

– Lupta impotriva bolilor degenerative la varstnici (boala Parkinson s,i boala Alzheimer).

 

– Incontinenta urinara la femei.

– Miopie progresiva, cataracta.

– Tratamentul de hiperlipoproteinemie.

– Prevenirea anumitor tipuri de cancer, inclusiv prostata.

– Tulburari digestive , sindrom cauzat de malabsorbtia de lipide.

– Menstruatii dureroase, prurit vulvar.

– Eczeme, ulcere de picior.

– Anemie hemolitica la copiii prematuri.

– Intarirea sistemului imunitar, mai ales la sportivi si la persoanele afectate de HIV, SIDA, boala Crohn.

– Prevenirea trombozei.

– Intarirea sistemului imunitar al organismului impotriva atacurilor din cauza poluarii sau soarelui, incetinind aparitia ridurilor.

 

Vitamina E, cele mai noi sfaturi

 

In functie de activitatea dumneavoastra sau de conditia fizica, nevoile de vitamina E sunt mult mai importante, si atunci trebuie sa creasca aportul. Pentru a concluziona, iata cateva sfaturi pentru utilizarea acestei vitamine.

In unele cazuri este necesar sa se monitorizeze aportul vitamina E.

Monitorizarea nivelului de vitamina E:

In unele cazuri, nevoia de tocoferoli este crescuta si trebuie sa se monitorizeze apoi aportul de vitamina E, pentru a se evita riscul de carenta:

Nevoia de vitamina E este crescuta in urmatoarele cazuri:

– La prematuri.

– La femeile gravide si care alapteaza.

-La sportivi.

– La fumatorii inraiti.

– In anumite afectiuni: alcoolism cronic, sindrom de malabsorbtie de lipide, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boala Crohn …

– Atunci cand dieta este bogata in acizi grasi poli-nesaturati.

– La cei care se expun unei poluari masive in cursul activitatilor (muncitori care lucreaza cu agenti de curatare, muncitori in industria petrochimica, …).

– In hemodializa .

Ultimele sfaturi cu privire la vitamina E:

– Vitamina E poate fi luata in mod izolat, dar eficacitatea sa antioxidanta este sporita atunci cand este combinata cu suplimente alimentare cu seleniu, zinc si vitaminele A si C (seleniu ACE ).

– Vitamina E este adesea folosita ca un conservant (E306 la E 309), pentru a preveni rancezirea  alimentelor care apare atunci cand sunt expuse la actiunea oxigenului.

– Atentie la pacientii care sufera de tulburari hemoragice! Vitamina E poate reduce absorbtia vitaminei K,  iar atunci aceasta poate favoriza o hemoragie. Prin urmare, persoanele care iau vitamina K ar trebui sa limiteze aportul de vitamina E, la o doza de maximum 200 mg / zi si sa nu uite sa opreasca aportul vitamina E cu cateva zile inainte de operatie.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Uncategorized

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: