Surse de vitamina K

pectoraux1Vitamina K este din abundenta in alimentatia de zi cu zi, iar o dieta echilibrata este in mare masura suficienta pentru a asigura doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina K.

Vitamina K1 este in principal gasita in legumele verzi: broccoli, varza, conopida, spanac, anghinare, salata verde, macris, sparanghel, fasole, patrunjel, praz, mazare, ….

Dar, de asemenea, in ficat de animale ( porc), oua, produse lactate, unele fructe ( grapefruit rosu, banane, portocale, …), unele cereale (lucerna, ovaz, porumb), legume, rosii, cartofi , …

Vitamina K2 este produsa in principal de bacteriile din colon, dar este, de asemenea, prezenta in alimente derivate dintr-un proces de fermentare: branza, iaurt, ulei de peste …

Iata in tabelul de mai jos, lista cu alimente bogate in vitamina K:

Alimente bogate in vitamina K Continut de vitamina K
Napi (100g) 700 micrograme
Ficat de porc  (100g)  500 micrograme
Spanac (100g)  380 micrograme
Varza de Bruxelles (100g)  180 micrograme
Broccoli (100g)  180 micrograme
Carne de vita (100g)  150 micrograme
Ficat de vita (100g)  150 micrograme
Salata verde (100g)  120 micrograme
Macris (100g) 80 micrograme

Indicatii terapeutice ale vitaminei K

 

Pentru toate tulburarile de coagulare (naturale sau tulburari cauzate de medicamente), vitamina K este foarte utila, si de aceea  este adesea prescrisa pentru a opri sangerarea.

Vitamina K este adesea utilizata in medicina pentru a controla anumite afectiuni:

– Hipoprotrombinemie ( nivel scazut de protrombina in sange), indusa prin anticoagulante orale derivate din cumarinice, care antagonizeaza efectele  vitaminei K in coagulare (” anti-vitamina K”).

– Profilaxia si tratamentul lipsei de vitamina K insotita de hipoprotrombinemie, care se manifesta printr-o tendinta de sangerare:

– La nou-nascutii la care nivelul protrombinei in sange este redus fiziologic. De fapt, tubul lor digestiv  este steril si abia dupa  luna a 6-a  bacteriile intestinale sintetizeaza cantitati adecvate de vitamina K.

– Prescrierea  vitaminei  K la nou-nascutii prematur, mai ales in cazul alaptarii exclusive la san (continutul de vitamina K din laptele matern este insuficient pentru a satisface aportul recomandat) .

– Profilaxia hemoragiilor la femeile care nasc.

– Hipoprotrombinemie de origine medicamentoasa: de exemplu, cand se iau unele antibiotice si sulfonamide antimicrobiene care modifica flora bacteriana intestinala si, astfel, se reduce sinteza de vitamina K de catre bacteriile intestinale.

– In tratamentul menstruatiei excesive.

– In prevenirea si tratarea osteoporozei (tratament cu vitamina K2).

– La prevenirea bolilor cardiovasculare (tratament cu vitamina K2).

In unele cazuri, este important sa se monitorizeze aportul de vitamina K daca nevoile organismului sunt crescute.  Trebuie sa se acorde o atentie sporita produselor alimentare, pentru a evita riscul de carenta.

 

Monitorizarea de vitamina K:

Nevoile sunt crescute in urmatoarele cazuri:

– La nou-nascuti si sugari, mai ales la prematuri.

– La copiii alaptati exclusiv la san.

 

– La femeile gravide sau care alapteaza: cand sunt necesare cantitati suficiente pentru aceste doua perioade, dar ar trebui sa se evite dozele excesive

– In anumite afectiuni care reduc absorbtia de grasime si, prin urmare, se poate creste nevoia de vitamina K: diaree si alte boli intestinale (cum ar fi boala Crohn), boala celiaca sau rezectia chirurgicala a stomacului sau intestinului.

– In timpul tratamentului prelungit cu antibiotice, deoarece acestea  distrug in cele din urma a flora intestinala responsabila pentru sinteza de vitamina K2.

– La varstnici.

– La alcoolicii cronici.

– Cand se face tratament prelungit  cu aspirina sau anticoagulante, care sunt prescrise pentru a preveni aparitia bolii tromboembolice.

– La persoanele care iau laxative sau uleiuri minerale, cum ar fi uleiul de parafina pe perioade lungi de timp.

Atentie, unii oameni sunt hipersensibili sau alergici la vitamina K.

Ultimele sfaturi despre vitamina K

– Cand medicul prescrie un tratament cu vitamina K, aceasta este de fapt vitamina K1, care este forma cea mai utilizata.

– Vitamina K3, de origine sintetica, poate fi toxica pentru ficat, in doze mari, in special la nou-nascuti. Acesta este motivul pentru care este acum interzisa in America de Nord.

– In caz de insuficienta de enzima glucozo-6-fosfat, deshidrogenata,  cel mai bine este sa nu luati suplimente de vitamina K.

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: