Vitamina A

carotVitamina  A este “vitamina vederii.” Actiunea sa in procesul de functionare al vederii si prevenirii cataractei face din aceasta o vitamina esentiala. Ea are, de asemenea, un efect asupra cresterii copiilor si fetusilor si prevenirea imbatranirii pielii.

Vitamina A este prima vitamina care a fost descoperita.

Actiunile sale sunt multiple, intervenind in prevenirea infectiilor si dezvoltarea pielii si a oaselor. Dar actiunea sa cea mai cunoscuta este rolul esential pe care il are in functionarea vederii.

Aceasta se gaseste sub forma libera (retinol), in special in unt si ficat de peste, sau sub forma de precursorul sau, beta-caroten, in legume.

Beta-carotenul este foarte cunoscut pentru actiunea sa in combaterea procesului de imbatranire a celulelor. De fapt, acesta este un puternic anti-oxidant.

Descoperirea vitaminei A:Daca vitamina B1 este prima vitamina care a fost evidentiata pentru efectele sale, vitamina A este prima care a fost descoperita si de aceea poarta prima litera a alfabetului.Descoperirea sa a avut loc in 1913 de catre un cercetator britanic, Hopkins.Dar, abia in 1931 reuseste Karrer sa o izoleze si sa ii stabileasca formula chimica.Si a mai fost nevoie de 16 ani pentru ca Isler si colegii sa ii  realizeze sinteza in stare pura si cristalizata.

Ce este vitamina A ?

Definitie: Vitamina A este o vitamina liposolubila, care este stocata in cantitati mari de catre organism. Este sensibila la aer si lumina si se deterioreaza usor. Ea poarta aceasta denumire, pur si simplu pentru ca este prima vitamina care a fost descoperita.

Este o vitamina solubila in grasimi, rezistenta la caldura, acizi si alcalini, dar usor de oxidat, foarte alterabila la aer si se distruge rapid la lumina.

Fiind insolubila in apa,  nu se dizolva decat putin  in apa de gatit.

O proportie de 90% este stocata in ficat si poate satisface nevoile organismului timp de 1 pana la 2 ani.

Se gaseste in natura in doua forme:

Provitamina A (inclusiv alfa si beta-caroten), pe care ficatul o transforma prin oxidare in  vitamina A, pentru ca organismul sa o foloseasca si apoi sa se elimine prin rinichi.

Vitamina A sau retinol, care  este forma sa “libera”

Provitamina A este un precursor al vitaminei A si retinolul este forma activa a vitaminei A, direct absorbita de organism.

Ar trebui sa stiti ca beta-carotenul ofera de 2 ori mai multa vitamina A decat alfa-carotenul.

Proprietati ale vitaminei A

Vitamina A este destul de cunoscuta, dar beta-carotenul (precursorul sau) este cu siguranta mai cunoscut de catre public. Acesta actioneaza in special impotriva imbatranirii pielii, rezistenta la infectii si joaca un rol foarte important in vedere.

Lista de actiuni si proprietati ale vitaminei A

– Vitamina A stimuleaza cresterea normala a oaselor si a dintilor.

– Creste rezistenta organismului la infectii.

– Este esentiala pentru diferite metabolisme  si actioneaza ca un catalizator pentru toate fenomenele de oxidoreductie.

– Vitamina A participa la  formarea tesuturilor cutanate ale pielii si mucoaselor permitand multiplicarea celulelor (de aici rolul sau important in vindecarea ranilor) si la formarea de grasime, precum si la dezvoltarea de fibre nervoase.

– Aceasta permite functionarea normala a retinei, ea fiind de fapt  elementul esential din pigmentii de la nivelul retinei (rodopsina), zonele sensibile la lumina. Ca atare, ea joaca un rol in perceptia de forme si culori si mai ales permite ochiului sa se adapteze la intuneric.

De asemenea, este un excelent antixeroftalmic (adica, este implicat in  reducerea transparentei corneei): O carenta de vitamina A  poate provoca o orbire partiala, acesta fiind unul din motivele pentru care este important sa se consume o doza zilnica corecta.

– Regleaza modul de functionare al glandei tiroide.

– Vitamina A este necesara pentru sinteza de pigmenti  fotoreceptori din bastonase si conuri.

– Beta-carotenul, precursorul cel mai cunoscut al vitaminei A, este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni anti-oxidanti, adica, ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si, astfel, incetineste fenomenul natural de imbatranire celulara. Prin urmare, are o utilizare foarte importanta in dermatologie si oftalmologie. Ii putem atribui, de asemenea, si efecte de protectie impotriva anumitor tipuri de cancer si ateroscleroza.

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: