Vitamina B1

b1Vitamina B1 este vitamina energiei. Aceasta joaca un rol-cheie in furnizarea de energie la nivelul organelor. Solubila in apa, nu poate fi stocata in organism si trebuie furnizata in fiecare zi prin alimentatie.

Vitamina B1 fiind o vitamina solubila in apa, fragila, si care nu poate fi stocata in organism, tot ceea ce nu este utilizat sau furnizat in exces este eliminat in urina in fiecare zi.

Vitamina B1 a fost descoperita la sfarsitul secolului  19, cand se cerceta beri-beri, o boala comuna la acel moment, in Extremul Orient, ca urmare a consumului de orez decorticat (vitamina este continuta in coaja).

Vitamina B1 are un efect important asupra asimilarii de produse alimentare si furnizarea de energie din proteine, grasimi si carbohidrati. Prin urmare, aceasta contribuie la metabolismul organismului care permite transformarea alimentelor in energia utilizata de catre organism.

Se gaseste in principal in cerealele integrale. In caz de aport insuficient de vitamina B1, riscurile sunt numeroase: oboseala extrema, pierderea in greutate, probleme cu inima …

Descoperirea  vitaminei B1:La sfarsitul secolului al 19-lea, un medic olandez pe nume Eijkman a inceput sa cerceteze beri-beri, o boala cunoscuta si raspandita de mult timp in Orientul Indepartat, unde apare ca urmare a unei diete bazata aproape exclusiv pe orez decorticat.Acesta a fost in masura sa evidentieze legatura dintre aceasta boala  si orezul brun. El subliniaza astfel rolul important al vitaminei B1, fara sa il numeasca.Activitatea lui Christiaan Eijkman pe beri-beri , a fost continuata de Casimir Funk in 1911, care izoleaza vitamina in stare impura din coaja de orez.

Sinteza sa a fost efectuata in 1936 de Andersad si Westphal, iar prepararea sa este acum industriala.

 

Ce este vitamina B1 ?

Vitamina B1 este o vitamina fragila, hidrososlubila ( solubila in apa), si de aceea o mare parte se pierde in timpul spalarii legumelor. De asemenea, este putin rezistenta la caldura si de aceea prin gatit se pierd mari cantitati de vitamina B1.

Aceasta este absorbita la nivelui intestinului subtire si se distribuie  in toate tesuturile. Ea este stocata in organism in cantitati foarte mici, chiar si in cazul unor aporturi in exces, (excesul este excretat in urina). Deoarece nu se acumuleaza in organism, este esential sa se consume zilnic, pentru ca in organism nu exista  nici un stoc de vitamina B1.

Numita si tiamina sau aneurina este  vitamina “antiberiberica” si “antinevritica.”

Vitamina B1 este o pudra cristalina, mai degraba alba, cu miros caracteristic si cu gust.

Proprietatile  vitaminei B1

Principala actiune a vitaminei B1 se afla in rolul sau din metabolism si asimilarea de substante nutritive (proteine, grasimi si carbohidrati), care fac din aceasta vitamina un element-cheie in producerea de energie in organism.

Lista cu rolurile si actiunile vitaminei B1:

– Vitamina B1 este necesara pentru metabolismul de carbohidrati si proteine, si intervine in sinteza lipidelor.

– Ea are, de asemenea, un rol important in absorbtia si utilizarea zaharurilor, grasimilor si proteinelor.

– Ea serveste ca un catalizator pentru reactiile organice care furnizeaza energie pentru organism. Din acest motiv, este utilizata in cazuri de astenie si oboseala puternica (inclusiv in geriatrie).

– Vitamina B1 favorizeaza buna functionare a sistemului nervos actionand in transmiterea impulsurilor nervoase. Prin urmare  este un excelent stimulent al functiei cerebrale, de unde si  actiunea sa foarte buna in atentie si memorie. De asemenea, ajuta la lupta impotriva problemelor de iritabilitate.

– Este numita si aperitiv, adica, ea stimuleaza pofta de mancare. Aceasta este adesea prescrisa in timpul pierderilor in greutate grave si in caz de anorexie.

– Imbunatateste absorbtia de oxigen catre celule.

– Este necesara pentru oxidarea  alcoolului. Aceasta este o functie foarte importanta, prin urmare,  se intalneste adesea in tratamentul tulburarilor neuropsihiatrice de alcoolism.

– Regleaza tensiunea arteriala.

– Favorizeaza o functionare  musculara buna, si are un efect analgezic (in special la doze mari), de unde si utilizarea sa in durerile reumatologie si  nevrita gravidica.

– De asemenea, este indicata in cazurile de mielita (inflamatia maduvei spinarii), precum si la sechelele poliomielitei.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: