Vitamina B2

b2Vitamina B2 sau riboflavina, este o vitamina solubila in apa, care nu este stocata in organism. Actiunile sale au loc la nivelul metabolismul si absorbtiei de substante nutritive, precum si in functionarea ochilor, a pielii si a parului.

Cea care va fi numita mai tarziu vitamina B2, a fost izolata in 1932 de catre doi cercetatori: Warburg si Christian, apoi sintetizate de catre Karrer in 1935.

Numele sau stiintific este riboflavina.

Actiunile vitaminei  B2 graviteaza in jurul a doua roluri principale:

– Actiune esentiala la eliberarea de energie din alimente, adica la metabolismul nutrientilor.

– Rolul fundamental pentru piele, ochi, unghii si par.

Ce este vitamina B2 ?

Definitie: vitamina B2, de asemenea, cunoscuta sub numele de riboflavina sau lactoflavine este o vitamina hidrosolubila (solubila in apa ), sensibil la aer si lumina. Aceasta poate fi sintetizata de catre organism, dar in cantitate insuficienta si nu este stocata, de aceea este necesar sa se aduca un aport  in fiecare zi prin alimentatie.

Definitia  vitaminei B2 se gaseste in numele sau stiintific, riboflavina, care provine de la combinatia de “riboza” (= zahar cu 5 atomi de carbon) si cuvantul latin “flavus”, care inseamna galben, facand referire la culoarea vitaminei B2.

Prezenta unei molecule de riboza in compozitia sa chimica ii confera activitatea vitaminica. Astfel, in cazul in care zaharul este inlocuit cu altul, activitatea vitaminei dispare.

Riboflavina sau lactoflavine sau pur si simplu, vitamina B2, este o pudra cristalina fluorescenta de culoare galben-verzui, cu miros slab si gust usor amar.

Este o vitamina solubila in apa, dar solubilitatea sa in apa, cu toate acestea, nu este foarte buna. Este rezistent la caldura si in procesul de gatit, deoarece nu se topeste si nu se distruge pana la 285 ° C.

Aceasta rezista, de asemenea, si la congelare, dar din contra descompunerea ei este accelerata de lumina, razele UV si alcaline (sau baze, cele mai importante fiind hidroxidul de sodiu, hidroxidul de potasiu si amoniacul). Din acest motiv, vitamina B2 trebuie depozitata intr-un vas inchis, la intuneric.

Ea este sintetizata la om prin flora intestinala, dar cantitatea produsa de aceasta este insuficienta pentru a satisface nevoile de zi cu zi ale corpului, astfel este esential sa se aduca un aport si prin dieta si/sau suplimentare.

Aceasta este  absorbita rapid de intestinul subtire, si este larg distribuita in tesuturi, dar este putin  stocata in organism. Excesul de vitamina B2 este excretat in urina (acesta devine galbena), in mare parte sub forma de metaboliti.

Proprietati ale vitaminei B2

Proprietatile  vitaminei  B2 sunt multe, dar este posibil sa ne rezumam la rolurile principale, care sunt dupa cum urmeaza: actiune pentru eliberarea de energie din substante nutritive furnizate de alimente si  actiunea asupra frumusetii si sanatii pielii, ochilor si parului.

Vitamina B2 are multe proprietati. Ea joaca un rol important in buna functionare a organismului.

Proprietatile vitaminei B2:

– Vitamina B2 joaca un rol in metabolismul general al carbohidratilor, lipidelor si proteinelor provenite din alimente, permitand producerea de energie.

– Este prezenta in organism sub forma a doua coenzime: FAD (flavin adenin) si FMN (flavin mononucleotide), ambele actionand ca acceptori de hidrogen. Actiunea lor comuna impreuna cu o enzima permite oxidarea glucozei si, astfel, eliberarea de energie.

– Vitamina B2 are rol in mecanismele de respiratie celulara, un ansamblu de reactii, in care combustibilii alimentari sunt degradati in interiorul celulelor.

– Este, de asemenea, o componenta a aminoacizilor.

– Se gaseste in stare naturala in multe organe. In special la nivelul retinei, care este implicata in procesul de vedere si favorizeaza in special vederea in semi-intuneric.

– Asigura cresterea copiilor.

– Are un rol important in sanatatea pielii, parului (actiune asupra elasticitatii si rezistentei la cheratina) si a unghiilor.

– Vitamina B2 creste rezistenta organismului la frig.

– Este esentiala in functionarea nervilor si  pentru buna functionare a creierului.

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: