Vitamina B5

5Vitamina B5 sau acidul pantotenic, este o vitamina solubila in apa, prezenta in multe alimente, care participa la functionarea celulelor si frumusetea pielii si a parului.

Vitamina B5 este o vitamina hidrosolubila. Acest lucru inseamna ca este partial pierduta in apa de gatit, iar organismul nu o poate stoca.

Prin urmare, excesul este foarte rar.

 

Vitamina B5 este continuta in multe alimente, in special in oua si organe, si in general in toate tipurile carne. Deci, daca aveti un regim alimentar echilibrat, carentele sunt rare.

Proprietatile si actiunile sale sunt numeroase. Se poate observa, printre altele, frumusetea pielii si a parului, dar, de asemenea, participarea la functionarea si regenerarea celulelor.

Ce este  Vitamina B5 ?

Definitie: vitamina B5,  numita de asemenea, acid pantotenic este o vitamina solubila in apa si sensibila la caldura. Este foarte  putin stocata de catre organism si trebuie sa fie furnizata  organismului in fiecare zi.

 

Istoria vitaminei B5 Vitamina B5 este, de asemenea, cunoscuta sub numele de “acid pantotenic”.

Denumirea de  pantotenic, este derivata din grecescul pantothen  care inseamna “de pretutindeni”, acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta vitamina este larg raspandita in natura.

 

Acest acid a fost izolat din ficat in 1933 de catre Williams si colegii sai si apoi sintetizat in 1940.

Acidul pantotenic este format prin combinarea  beta-alaninei si acidului pantoic.

Acesta este un lichid uleios de culoare galben deschis.

Vitamina B5 este o vitamina solubila in apa (hidrosolubila), foarte stabila atat in aer cat si la lumina, dar sensibila la caldura, acizi si baze. Cu toate acestea, gatitul ii reduce putin activitatea, daca acesta nu se face in solutii alcaline sau apa. Astfel, vitamina B5 este pierduta in apa de gatit.

Bacteriile intestinale produc o cantitate neglijabila de vitamina B5, si prin urmare alimentatia este cea care  aduce cea mai mare parte din doza zilnica recomandata de vitamina B5. Tesuturile din ficat, rinichi, creier, glandele suprarenale si inima contin cantitati mari din aceasta vitamina.

Atunci cand apare un inceput de carenta este necesar sa se completeze prin  suplimente bogate in vitamina B5. Este vorba de produsele pe baza  de”pantenol” (alcool pantotenic, care este apoi transformat in organism in acid pantotenic), acesta din urma fiind absorbit mult mai usor si avand o activitate mai mare.

Proprietatile  vitaminei  B5

Vitamina B5 joaca un rol important in buna functionare a sistemului nervos, in frumusetea pielii si a parului, dar, de asemenea, ajuta si la protejarea si regenerarea celulelor.

Iata lista de proprietati si actiuni ale vitaminei B5:

– Vitamina B5 este implicat in metabolismul celular ca o coenzima: coenzima A. Aceasta coenzima este esentiala in oxidarea si sinteza acizilor grasi.

– Anti-infectioasa.

– Cicatrizanta.

– Intretine pielea si parul.

– Asigura supravietuirea celulara prin actiuni protectoare si de stimulare. Astfel, este indispensabila pentru functionarea normala si regenerarea tesuturilor epiteliale, dar si a celulei hepatice.

– Este asociata cu sinteza de steroizi, derivati ai colesterolului, si hem al hemoglobinei.

– Vitamina B5 joaca un rol important in functionarea sistemului nervos central.

– Favorizeaza  buna asimilare a alimentelor.

– Stimuleaza fertilitatea.

Se poate remarca faptul ca, spre deosebire de alte vitamine B, vitamina B5 nu intervine decat putin  in metabolismul nutrientilor si in realizarea energiei pentru organism.

Indicatii terapeutice pentru vitamina B5

In unele cazuri, pentru anumite boli, medicul  va poate prescrie vitamina B5, in scopuri terapeutice, ca  tratament pentru a va vindeca. Aceste cazuri sunt:

– Insuficienta hepatica, hepatita infectioasa.

– Inflamatie a tractului digestiv.

–  Cresterea secretiilor sinusurilor si a bronhiilor, a cailor respiratorii, rinita, febra fanului.

– Tratament pentru boli ale parului: alopecie (caderea reversibila a parului ) canities (albire prematura  a parului ), seboree a scalpului …

– Tulburari de crestere a unghiilor.

– Cicatrizarea ranilor, degeraturi sau arsuri.

– Tratarea eczemelor,  distrozei palmare si herpesului.

– Crampe, mai ales in timpul sarcinii.

– Stres si depresie.

– Hipercolesterolemie: colesterol prea mare (sub forma de pantenina:  metabolit de acid pantotenic).

– Artrita reumatoida.

 

 

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: