Vitamina B6

sports-supplementsVitamina B6 este o vitamina solubila in apa de multe ori fiind asociata cu magneziul, care ii imbunatateste actiunea. Impreuna cu alte vitamine din complexul B, aceasta contribuie foarte mult la asimilarea proteinelor.

Vitamina B6 este cea mai bine cunoscuta vitamina din grupul B. Acest privilegiu provine de la  efectul sau de a facilita absorbtia  magneziului, fiind utilizata pe scara larga pentru combaterea  oboselii si a stresului.

Este o vitamina hidrosolubila si este rezistenta la caldura.

Vitamina B6 joaca un rol important in asimilarea de proteine din alimentatie. De asemenea, este adesea folosita in medicina pentru tratarea problemelor articulare, cardiace sau nervoase.

Se gaseste in principal in drojdia de bere, organe si pestele gras.

 

Ce este vitamina B6 ?

 

Definitie: Vitamina B6 este o vitamina solubila in apa si rezistenta la caldura. Acesta este de fapt numele dat unui set de trei compusi. De retinut, ca este foarte putin stocata de organism.

 

Descoperirea vitaminei B6 

Descoperita in 1935 de catre György apoi sintetizata in 1938, vitamina B6 a jucat un rol important in terapeutica. Aceasta este una dintre cele mai utilizate vitamine din complexul B.

 

De asemenea, este cunoscuta sub numele  stiintific de piridoxina.

 

 

Vitamina B6 este o pulbere de culoare alba, practic inodora.

Este o vitamina sensibila la actiunea luminii si razelor  UV. Aceasta este distrusa de baze (cele mai importante fiind sifonul, amoniacul si potasiul), oxidanti, pasteurizare, microunde si se pierde in timpul rafinarii cerealelor.

Din contra, este rezistenta la caldura (pana la 205 ° C) si, prin urmare, rezista la gatit, precum si la acizi.

Spunem  vitamina B6, dar este de fapt este vorba despre un grup de trei piridine prezente in organism in forma libera si sub forma de fosforilate: piridoxina (forma alcool), piridoxal (forma aldehida), piridoxamina ( forma amina) si derivatii lor.

Vitamina B6 este sintetizata la om in mod endogen de bacterii le din flora intestinala, dar cantitatea produsa de acestea este insuficienta pentru a satisface nevoile de zi cu zi ale corpului, astfel ca este esential sa se consume zilnic prin dieta si / sau suplimente.

Piridoxina este absorbita la nivelul  intestinului subtire unde este fosforilata in derivati activi: piridoxina 5′-fosfat si apoi in piridoxal-5-fosfat. Deoarece aceasta este stocata in organism in cantitati foarte mici (fiind stocata in principal in ficat), un aport zilnic este esential.

Excesul de vitamina B6 este excretat in urina, in principal sub forma de metaboliti.

 

Proprietati ale vitaminei B6

 

Vitamina B6 este cu siguranta cea mai cunoscuta dintre toate vitaminele din grupul B. Ea are un efect important asupra producerii de energie, dar actiunea comuna si legata de magneziu a facut-o renumita in special in lupta impotriva oboselii si a stresului.

 

Iata o lista lunga de proprietati, roluri si actiuni ale vitaminei B6:

– Intervine in metabolismul acizilor grasi.

– Este necesara pentru glicogenoliza care reprezinta degradarea glicogenului din ficat in glucoza. De fapt, atunci cand concentratia de glucoza din sange scade, ficatul se bazeaza pe rezervele de glicogen si produce glucoza pe care o  elibereaza in sange, astfel incat aceasta este folosita si de alte organe, precum si de muschii scheletici care si-au epuizat propriile rezerve de glicogen.

– Prin urmare, este o sursa esentiala de energie, oferind o mai buna rezistenta la stres.

– Vitamina B6 actioneaza ca o coenzima (sub forma de fosfat de piridoxal) in metabolismul mai multor aminoacizi ducand la producerea de energie prin oxidarea de aminoacizi.

– Contribuie la transformarea triptofanului, un aminoacid esential, in vitamina B3.

– Influenteaza cresterea.

– Intervine in sinteza de eritrocite si, astfel, la formarea hemoglobinei, asociata cu vitaminele B9 si B12.

– Este implicat in sinteza de insulina si a anumitor hormoni sexuali .

– Este indispensabila pentru sinteza de neurotransmitatori, cum ar fi adrenalina, dopamina si serotonina, un mediator al starii de spirit.

– Este necesara pentru formarea de anticorpi.

– Vitamina B6 ajuta la absorbtia de magneziu.

– Faciliteaza sinteza de taurina, un agent calmant pentru ca organismul sa se adapteze la o situatie de stres si diminueaza consecintele unei asfel de stari.

– Activarea de vitamina B6 este interdependenta cu cea a magneziului

– Mentine pielea sanatoasa si stimuleaza sinteza de keratina care formeaza parul.

– Ajuta la prevenirea formarii de homocisteina in sange, cand este asociata cu vitaminele B9 si B12.

Concentratia crescuta a  acestei substante este asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare si este toxica pentru neuroni (factor de risc in boala Alzheimer, depresie, schizofrenie).

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: