Vitamina B8

phpThumb_generated_thumbnailjpgikVitamina B8 este o vitamina solubila in apa (hidrosolubila), care este implicata in metabolismul  grasimilor si carbohidratilor. Aceasta este sintetizata de catre corp, restul fiind furnizat de alimentatie.

Vitamina B8 este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de vitamina H sau Biotina.

Vitamina B8 joaca un rol foarte important in absorbtia si utilizarea de glucide si grasimi, precum si in frumusetea pielii si a parului.

Doza zilnica recomandata este de 0,3 mg pe zi, si, de obicei, este asigurata cu usurinta de sinteza corpului si alimentatie, astfel incat riscul de carenta este foarte scazut.

Ce este vitamina B8 ?

Definitie: Vitamina B8 este o vitamina solubila in apa, de asemenea, cunoscuta sub numele de vitamina H sau biotina. Aceasta este produsa de organism in cantitati mari, dar nu este inca sigur ca aceasta productie este suficienta pentru a satisface nevoile organismului. Prin urmare, este necesar sa se aduca un aport zilnic de vitamina B8 prin alimentatie.

Descoperirea  vitaminei  B8:A fost extrasa din ficat si din lapte de Du Vignaud in 1931, cel care i-a atribuit formula chimica, si este sintetizata abia in 1943.

Aceasta este o vitamina solubila in apa (hidrosolubila), rezistenta la caldura, lumina si la acizi, dar distrus de razele UV si alcaline (in special de potasiu, sodiu si amoniac ).

Vitamina B8 este produsa in mod endogen deoarece o anumita cantitate este sintetizata de bacteriile din tractul digestiv. Se presupune ca productia de bacterii intestinale acopera in mare masura nevoile organismului  de vitamina B8, dar aceasta nu este pe deplin stabilita, fiind esential sa se consume zilnic alimente care contin aceasta vitamina.

Deoarece aceasta este stocata in organism in cantitati foarte mici (in special in ficat, rinichi, creier si glandele suprarenale), un aport zilnic de vitamina B8 este esential.

Excesul este eliminat in principal in urina.

Proprietati ale vitaminei B8

Vitamina B8 joaca un rol cheie in metabolismul grasimilor si al carbohidratilor. Altfel spus, permite asimilarea si utilizarea de grasimi si zaharuri din alimentatie. De asemenea, participa la frumusetea pielii,  a unghiilor si a parului.

Proprietati si indicatii ale vitaminei B8

Proprietati, roluri si actiuni ale vitaminei B8:

– Acesta actioneaza ca o coenzima in numeroase enzime (carboxilaze), care catalizeaza reactiile de carboxilare, decarboxilare si dezaminare.

– Aceste carboxilaze sunt implicate in diferite metabolisme:

– Este implicata in metabolismul lipidelor si a biosintezei acizilor grasi din ficat. Prin urmare, contribuie la asimilarea si utilizarea de grasimi.

– Aceasta joaca un rol in catabolismul glucidelor (transformand glucidele in glucoza) si in sinteza unor aminoacizi (in special a acidului aspartic), care duc la producerea de energie.

– Vitamina B8 protejeaza pielea, mucoasele si unghiile si incetineste caderea parului.

– Favorizeaza utilizarea vitaminelor B9 si B12.

– Este implicata in actiunea testosteronului asupra sintezei de proteine din testicule.

 

Indicatii terapeutice:

In unele cazuri, vitamina B8 poate fi utilizata in scop terapeutic, pentru a trata o boala.

– In caderea parului atunci cand aceasta este legata de o lipsa de  biotina.

– In cazul in care unghiile sunt fragile.

– In afectiuni ale pielii: dermatita, eczeme la sugari.

– In osteoartrita dureroasa.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: