Vitamina B9

X123Vitamina B9, numita, de asemenea, si acid folic sau vitamina M, este o vitamina solubila in apa, care joaca un rol important in formarea globulelor rosii din sange, ADN-ului,  celulelor musculare si osoase.

Vitamina B9 este o vitamina, in parte sintetizata de catre organism, dar, de asemenea, foarte prezenta in alimentatie.

Ea are multe proprietati si are adesea  utilizare terapeutica, in special in timpul sarcinii.

Vitamina B9 este implicata in crestere, dar si in reconstructia ADN-ului si functionarea sistemului nervos.

 

Ce este Vitamina B9 ?

Vitamina B9 este, de asemenea, cunoscut sub numele de “vitamina M” sau “acid folic.”

Termenul de acid folic este derivat din latinescul “folium” care inseamna “frunza”, deoarece acidul folic se gaseste din abundenta in frunze, inclusiv in cele de spanac.

Descrierea Vitaminei B9

Vitamina B9, in stare pura, este o pulbere cristalina, de culoare galbuie spre  portocaliu.

Se afla printre vitaminele solubile in apa ( hidrosolubile ), chiar daca aceasta este practic insolubila in apa. Este insolubila si in cea mai mare parte a solventilor organicii.

Nu este rezistenta la caldura si este usor oxidata in solutie acida si la lumina. Gatitul, conservarea si congelarea legumelor reduc continutul de vitamina B9 din alimente..

Acesta este de fapt o combinatie de pteridine (2-amino-4-hidroxi-pteridic) cu acid benzoic para-amino si acidul glutamic.

Vitamina B9 este sintetizata la om in mod endogen de bacteriile din flora intestinala, dar cantitatea produsa de acestea este insuficienta pentru a satisface nevoile zilnice ale organismului, si de aceea este esential sa se consume zilnic prin alimentatie  si / sau suplimente.

Acidul folic este rapid absorbit la nivelul  intestinului subtire si se transmite in toate tesuturile si fluidele organismului, este concentrat in LCR (lichidul cefalorahidian) si este stocat in principal in ficat.

Excesul este excretat in urina si fecale.

 

Proprietati ale vitaminei B9

Vitamina B9 functioneaza pe mai multe niveluri. Activitatile sale principale sunt la nivelul cresterii celulare si sintezei de ADN si unor aminoacizi. Aceasta joaca, de asemenea, un rol important si in functionarea sistemului nervos.

– Vitamina B9 este un compus de baza al coenzimelor implicate in sinteza unor aminoacizi, inclusiv metionina ( acid aminosulfat esential pentru echilibrul si cresterea organismului).

– Aceasta joaca un rol major in sinteza de ADN, participand la sinteza purinelor, ultimele care intra in compozitia acizilor nucleici ADN si ARN.

– Acidul folic este esential pentru formarea de globule rosii in sange (eritropoieza).

– Este esential pentru dezvoltarea normala a tubului neural la embrion.

– Vitamina B9 este necesara pentru buna functionare a sistemului nervos central (acesta este intervine in sinteza de neurotransmitatori precum serotonina) si  a sistemului imunitar.

– Ajuta la reproducerea celulelor si, prin urmare, la crestere.

– Aceasta ajuta la prevenirea formarii de homocisteina in sange, cel mai adesea in combinatie cu vitamina B6 si B12. O concentratie crescuta a acestei substante este asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare si este toxica pentru neuroni (factor de risc in boala Alzheimer, depresie, schizofrenie).

 

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: