Vitamina C

ongles-nutritionVitamina C este cea mai recomandata vitamina de catre medici, in special in apropierea iernii, sau in caz de oboseala. Consumul de cinci fructe si legume in fiecare zi poate aduce o cantitate suficienta de vitamina C.

Vitamina C, numita si acid ascorbic, este, probabil, cea mai cunoscuta si cea mai utilizata pe scara larga in suplimentele alimentare.

Este o vitamina solubila in apa pe care organismul nu poate nici sa o stocheze nici sa o  produca, si care trebuie sa fie luata in fiecare zi din alimentatie.

Vitamina C este cunoscuta pentru  actiune sa anti-oboseala, dar aceasta este doar o fateta a acestei vitamine, care are mai multe actiuni, cum ar fi prevenirea unor boli minore, cum ar raceala si durerea in gat, dar, de asemenea, si a  bolilor cardiovasculare, fiind si un puternic antioxidant …

Istoria  vitaminei CIstoria vitaminei C este legata de cea a scorbutului, o boala care a lovit marinarii, din cauza lipsei de produse proaspete in alimentatie. Substanta a fost izolata in 1928 din suc de lamaie, si numita acid ascorbic.Din cele mai vechi timpuri, observam existenta unei boli foarte grave, scorbutul, caracterizat prin dureri osoase, sangerari gingivale si anemie severa.

Aceasta boala a afectat, in special, marinarii, si in general toate persoanele private de alimente proaspete pentru prea mult timp.

In secolul al 18-lea (in 1750), un doctor al marinei britanice, James Lind demonstreaza eficienta catorva picaturi de suc de portocale sau lamaie in tratamentul preventiv si curativ al scorbutului. Era suficient ca marinarii sa bea cateva picaturi din acest suc in fiecare zi  pentru a se proteja si a nu mai suferi de aceasta boala.

Doar in 1928  un biochimist maghiar Albert Szent-Györgyi a izolat o substanta cristalina din sucul de lamaie pe care el a numit-o “acid ascorbic”, cu referire la efectele sale benefice asupra scorbut.

Acidul ascorbic este mai frecvent numit “vitamina C”.

Sinteza acestuia a fost efectuata in 1933 de Reichstein si Haworth.

Trebuie adus, de asemenea, un omagiu si chimistului american Linus Pauling Carl, dublu laureat al Premiului Nobel, caruia ii datoram o mare parte din ceea ce se stie despre proprietatile medicinale ale acidului ascorbic.

Suferind de cancer grav si fiind un mare promotor al vitaminei C, el nu a ezitat sa consume doze foarte mari (mai mult de 10g/zi), pentru a dovedi eficienta acestei molecule.

Coincidenta sau nu, departe de a fi invins de boala in cateva luni cum i-au prezis medicii, el a trait pana la varsta de 90 de ani ….

Definitia  vitaminei C

Vitamina C este o vitamina solubila in apa, foarte prezenta in fructe si legume. Toate animalele si o plantele pot produce, cu exceptia fiintelor umane, care trebuie sa o consume in fiecare zi, deoarece stocul de vitamina C in organism este foarte scazut.

Vitamina C este sub forma de pulbere cristalina alba sau galben pal cristalina sau cristale incolore, practic inodora si cu gust acid.

Aceasta este o vitamina extrem de sensibila: foarte solubila in apa, stabila in aer uscat si lumina in forma pura si cristalina, dar mult mai putin stabila in solutie apoasa in care este apoi oxidata de aer.

Vitamina C este distrusa rapid de caldura (se descompune in jurul valorii de 190 ° C), pasteurizare si baze. De aceea se pastreaza i recipiente ermetice, intr-un loc racoros, uscat, ferit de lumina.

Cu toate acestea, se pastreaza foarte bine intr-un mediu acid (cum ar fi fructe) si liofilizarea si congelarea  alimentelor nu provoaca pierderi de vitamina C. Cu toate acestea, ar trebui sa consumam legume proaspete, deoarece vitamina C dispare progresiv odata cu vestejirea acestora.

Aceasta este de fapt un compus simplu din  6 atomi de carbon derivat din glucoza, care se poate obtine prin extragerea din fructe sau legume, unde exista o cantitate foarte importanta.

Vitamina C este sintetizata de plante si de cele mai multe animale, dar oamenii nu o pot sintetiza. Prin urmare, este esential sa se consume zilnic prin alimentatie si / sau suplimente.

Aceasta este absorbita din intestinul subtire (in principal in duoden) si apoi se duce in toate tesuturile. Exista aproximativ 1500 mg de vitamina C stocat in organism, in special in glandele suprarenale, retina, intestin , dar mai putin in ficat, muschi si cornee.

Rezervele nu sunt foarte importante si atunci cand aportul inceteaza, ele pot acoperi nevoile fiziologice pentru doua-trei saptamani.

Nu se acumuleaza in organism, in cazul in care aporturile depasesc nevoile si tesuturile sunt saturate, excesul este eliminat prin urina.

 

 

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Uncategorized

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: