Vitamina E

175076220Vitamina E este un antioxidant puternic. Ca atare, este adesea asociata cu vitaminele A si C. Este o vitamina solubila in grasimi (liposolubila), care joaca un rol important in cresterea celulelor si buna functionare a organismului. Este esentiala apentru reproducere.

Vitamina E este o vitamina liposolubila, care include de fapt mai multi compusi: alfa-tocoferol, beta-tocoferol, …

Aceasta vitamina este cunoscuta pentru rolul ei in frumusetea pielii, dar aceasta este doar o parte din proprietatile sale, ea actionand pe mai multe nivele: asupra vederii,  sistemului imunitar, neurologic si cardiovascular.

O gasim adesea asociata cu vitaminele A si C, pentru a forma celebrul cocktail de vitamine antioxidante ACE.

Definitia vitaminei E

Vitamina E, de asemenea, cunoscuta sub numele de tocoferol, este o vitamina solubila in grasimi, foarte putin produsa de organism, deci  trebuie  adusa din alimentatie. Aceasta este stocata in organism, si este foarte sensibila la lumina.

 

Istoria descoperirii de vitamina E (Istoria “inventiei” vitaminei E):

 

Vitamina E a fost descoperita la inceputul anilor ’20 de catre doi cercetatori, Herbert Evans si Katherine Bishop. Experimentele lor pe sobolani au scos in evidenta existenta unei substante liposolubile, care s-a dovedit a fi un factor de fertilitate si un compus esential pentru buna dezvoltare a fatului.Abia in 1936, acelasi Evans si partenerul lui, Emmerson, o izoleaza in uleiul de germeni de grau si ii defininesc formula  chimica.Sinteza este realizata de P.Karrer in 1938 dandu-i denumirea stiintifica de tocoferol, derivat din cuvintele grecesti “tocos”, care inseamna “coborare” si “pherein” inseamna  “uzura”.

 

Ea este de fapt un grup de mai multe componente legate, numite tocoferoli si distinse cu un prefix din alfabetul grecesc: alfa, beta, gama, delta…. Tocoferolii au o structura chimica similara hormonilor sexuali. Oricare ar fi tocoferolul, acesta este un lichid uleios de culoaregalben pal.

Cel mai bine cunoscut si cel mai des utilizat, fiind si cel mai activ dintre acesti tocoferoli, este alfa-tocoferolul.

Vitamina E este o vitamina solubila grasime (liposolubila) si insolubila in apa, rezistenta la caldura, lumina, acid si  oxidarea aerului, dar stabila in prezenta oxigenului si  este distrusa de lumina UV.

Vitamina E nu este sintetizata de catre organism. Prin urmare, este necesar sa se aduca zilnic prin dieta sau suplimente.

Absorbtia sa intestinala este de aproximativ 50%, la doze terapeutice. Aceasta intra in fluxul de sange prin sistemul limfatic. Apoi, o data  ajunsa in sange, este aproape in intregime legata de beta-lipoproteine (o combinatie de proteine si lipide) si este distribuita in toate tesuturile.

Aceasta este stocata in principal in muschi si tesutul adipos, dar, de asemenea, in ficat si anumite glande endocrine.

Cu toate acestea, ea nu trece prea bine de placenta (1/5), astfel incat nou-nascutii au concentratii plasmatice foarte scazute de vitamina E, mai ales in cazul in care s-au nascut prematur.

70% din vitamina E este eliminata pe cale hepatica, restul este convertita in glucuronoid si eliminata in principal in urina.

Proprietati ale vitaminei E

Vitamina E (tocoferolul) este un antioxidant puternic. Acesta incetineste imbatranirea celulelor, dar, de asemenea, joaca un rol in prevenirea bolilor cardiovasculare si a unortipuri de cancer.

Roluri si actiuni ale vitaminei E:

– Tocoferolul este un antioxidant puternic care neutralizeaza radicalii liberi, protejand structurile membranelor celulelor organismului si incetineste imbatranirea lor prematura. Aceasta a dus la incetinirea imbatranirii ochilor, pielii si prostatei, si intarzierea uzurii cartilajelor.

– Prin scaderea nivelului colesterolului (LDL), vitamina E previne deteriorarea din cauza aterosclerozei si, astfel, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.

– Vitamina E protejeaza impotriva aparitiei unor forme de cancer.

– Ea are o actiune anti-infectiosa, si intareste sistemul imunitar.

– Ajuta la incetinirea oxidarii acizilor grasi nesaturati, prevenind astfel actiunile cauzate de oxidarea membranelor celulare, ceea ce duce la o mentinere buna a hidratarii pielii si o stare buna a tesuturilor.

– Vitamina E este implicata in formarea si protejarea globulelor rosii din sange.

– Este necesara pentru dezvoltarea celulelor sexuale. Prin urmare, este esentiala in timpul sarcinii, deoarece fara ea,  tesuturile generatoare de sange nu se dezvolta adecvat la fat.

– Tocoferolul stimuleaza fertilitatea si fecunditatea.

– Acesta interactioneaza cu multe alte vitamine si hormoni, vitamina K, progesteron si hormon hipofizar, vitamina A (protejeaza impotriva oxidarilor), vitamina C.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: