Vitamina K

Fat-Burner-QnAVitamina K este o vitamina solubila in grasimi, foarte prezenta in alimentatie, dar 80% este produsa direct de organism. Ea are un efect foarte important in coagularea sangelui si asupra mineralizarii  oaselor.

Vitamina K este o vitamina solubila in grasimi, care, de fapt, combina o varietate de compusi: vitamina K1, K2, K3, …

Vitamina K joaca un rol crucial in coagularea sangelui si  mineralizarea oaselor. Fara aceasta vitamina, coagularea este mai lenta, iar corpul este supus la sangerari spontane.

Datorita proprietatilor sale coagulante, vitamina K este adesea utilizata in medicina, in special la nou-nascuti, care la nastere, nu au suficienta  vitamina K.

Istoria  vitaminei KVitamina K a fost descoperita … din intamplare! De fapt, in timpul cercetarii colesterolului , chimistii danezi au gasit aceasta vitamina, fara de care coagularea sangelui s-ar fi facut mai lent. “K” vine de la cuvantul “Koagulation”, in limba germana.

Descoperirea sa se datoreaza unei pure intamplari … deoarece a fost o urmare a cercetarii asupra colesterolului de la sfarsitul anilor 1920 de catre  biochimistul danez, Henrick Schonheyder Dam.

Acesta tinea  puii la un regim sarac in grasimi, care erau apoi supusi unor hemoragii.Observand ca administrarea de lipide sau vitamine deja cunoscute nu afecteaza starea acestor pui, cercetatorii au concluzionat ca exista o substanta, necunoscuta pana in prezent, a carei absenta determina o sangerare mare.

Ei decid sa dea acestei substante numele de vitamina K, referindu-se la cuvantul german “koagulation”, in scopul de a demonstra rolul de lider in coagularea sangelui.

Vitamina K este izolata pentru prima data in 1936 de catre Dam si Almquist. Atunci i se  da numele de fitomenadiona sau alfa-filochinona.

Aceasta este obtinuta prin sinteza de E.Doisy in 1939, si este vitamina K1.

De asemenea, in 1939, o a doua vitamina K este evidentiata. Vitamina K2 este izolata de Doisy si angajatii sai, din faina de peste degresata, umezita si lasata sa putrezeasca. Sinteza sa este realizata mai tarziu de Mac Kee .

Se pare ca vitamina K2 este mai putin activ decat vitamina K1 si, prin urmare, nu are  aplicatii farmaceutice.

Cu toate acestea, abia dupa anii ’50,  rolul  vitaminei K este clar. Se pare ca sinteza unor factori ai coagularii sunt dependenti de vitamina K.

 

 

Definitia  vitaminei K

 

Vitamina K este un set de mai multe substante, cea mai folosita fiind vitamina K1. O mare parte din aceasta vitamina liposolubila poate fi produsa in organism si o cantitate mica este stocata in ficat.

Termenul de vitamina K include de fapt mai multi compusi chimici legati de numele “chinone”.

Se cunosc mai multe vitamine K, cele mai importante fiind vitamina K1 (sau fitomenadiona), un lichid uleios de culoare galben deschis, care exista in mod natural in legume cu frunze verzi, ficat, carne, si vitamina K2 (menachinona)  sintetizata de bacteriile intestinale incepand cu  luna a 6-a de viata. Dar exista, de asemenea, vitamina K3 (menadiona, extrasa din stigmate de porumb), K4 (sau menadiol), K5 si K6, forme sintetice.

Vitamina K este o vitamina solubila de grasime (liposolubila), rezistenta la caldura, dar distrusa de acizi, alcali, lumina, agenti de oxidare si de congelare.

Cea mai mare parte a vitaminei K (70-80%) este sintetizata de bacteriile din intestinul gros (adica, produsa de organism), dar este, de asemenea, foarte frecventa si in alimentatie.

Aceasta este absorbita rapid prin tractul digestiv, in prezenta sarurilor biliare, si atunci aceasta este stocata in cantitati mici in ficat. Corpul isi rezerva suficient pentru a acoperi nevoile timp de aproximativ 8 zile.

Ca toate vitaminele solubile in grasimi, vitamina K nu traverseaza bine placenta si este rara in laptele matern.

Eliminarea din organism a acestei vitamine se face pe cale biliara si urinara, sub forma conjugata.

 

Proprietati ale vitaminei K

 

Vitamina K este cunoscuta in primul rand pentru rolul sau in coagularea sangelui, fiind esentiala in acest proces. De asemenea, participa la mineralizarea oaselor.

Roluri si actiuni ale vitaminei K

– Este esentiala pentru sinteza de catre ficat a mai multor factori de coagulare esentiali, inclusiv a protrombinei, dar, de asemenea proconvertinului, factorul Antihemophilic B, factorul Stuart si proteinelor C si S.Protrombina este un proferment care in prezenta calciului si a unei enzime, tromboplastina, da nastere la trombina, o enzima care provoaca coagularea fibrinogenului si transformarea sa in fibrina, care este componenta solida a cheagului final, care opreste sangerarea .

– Vitamina K este un intermediar in lantul de transport de electroni.

– Contribuie la fosforilarea oxidativa din toate celulele.

– Vitamina K este necesara pentru sinteza anumitor aminoacizi implicati in fixarea calciului in oase. Aceasta permite o mai buna mineralizarea oaselor.

Rolul sau principal este de coagulare. Fara vitamina K, pacientii sunt predispusi la sangerare la cea mai mica rana, corpul fiind in imposibilitatea de a inchide ruptura vaselor de sange

Publicat de Toni la data de in categoriile: Uncategorized

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: