Zincul

abdo1Zincul este un microelement antioxidant puternic. Luat din alimentatie, aceasta nu este stocat in organism. El joaca mai multe roluri si actiunile sale privind imunitatea, asimilarea de proteine si  calitatea  pielii sunt esentiale.

Zincul (derivat din cuvantul german “Zinke”, care inseamna “punct” ) este un oligoelement care nu a fost luat in considerare pentru o  perioada lunga de timp, dar care a starnit un interes real in ultimele decenii.

Intr-adevar, studii recente au demonstrat ca acesta este un excelent antioxidant (ca si seleniul si vitamina C) si joaca un rol important in mentinerea sistemului imunitar.

Prin urmare, este un oligoelement esential organismului uman.

Definitia oligoelementului zinc

Zincul este un oligoelement responsabil pentru actiunile a sute de enzime. El este prezent in organism in cantitati foarte mici, si nu este stocata in corpul nostru, acesta este motivul pentru care poate fi util uneori sa se consume suplimente de zinc alimentare.

Zincul activeaza mai mult de o suta de enzime, cum ar fi superoxidul dismutaza ( enzima antioxidanta foarte importanta) si anhidraza carbonica. Prin urmare, este esential pentru organism, deoarece enzimele sunt substante care permit multe reactii chimice in corpul uman.

Zincul este prezent in cantitati foarte mici in organism (aproximativ 2,5 g), si acesta se concentreaza in ficat, rinichi si creier, dar 90% este grupat in oase, muschi, piele, par si mai ales in prostata si coroida.

Nu pare sa existe nici o forma de depozitare a acestui metal in organism. Acest lucru necesita aporturi zilnice. Acesta este excretat in fecale si putin in urina.

Zincul este un oligoelement foarte putin absorbit de catre organism. Acesta este motivul pentru care este din ce in ce mai recomandat  sa se ia un supliment de zinc.

Cu toate acestea, suntem indreptatiti sa ne intrebam daca avem vre-un beneficiu medical real in cazul in care luam suplimente de zinc.

Prin urmare, este necesar sa lasam medicul sa evalueze necesitatea reala de suplimente de zinc, pe de o parte din cauza ca un exces poate fi periculos si in al doilea rand, deoarece aportul de zinc nu este neaparat o solutia ideala pentru rezolvarea unui simptom de deficit izolat. Prin urmare, acesta nu este un remediu miracol impotriva alopeciei, obosealii sau impotentei.

Rolurile si actiunile  zincului

Oligoelementul zinc este in principal cunoscut pentru actiunea sa asupra acneei si proprietatile sale antioxidante. Dar rolul sau nu se opreste aici. Zincul are un efect asupra sistemului imunitar si sistemului nervos, in functionarea prostatei … si joaca un rol important in sinteza proteinelor si vindecarea ranilor.

Zincul este implicat in multe functii ale organismului. Iata o lista a rolurilor zincului:

– Zincul stimuleaza sistemul imunitar prin cresterea numarului de limfocite T (celule albe din sange care ajuta la lupta impotriva infectiilor) circuland prin sange si activandu-le. Deci,  are o  activitate anti-infectioasa interesanta.

– Intervine in metabolismul proteinelor in mod structural si, prin urmare, este necesar pentru dezvoltarea normala a fatului in timpul sarcinii si a cresterii normale in timpul copilariei si adolescentei.

– Acesta este implicat in sinteza de insulina, un hormon secretat de pancreas pentru a regla nivelul de zahar din sange.

– La barbati, zincul previne problemele de prostata.

– Permite o mai buna vindecare a ranilor (cum ar fi ulcerul) si arsurile.

– Oligoelementul zinc lupta impotriva problemelor de piele cum ar fi acnee, psoriazis, herpes, vergeturi … Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii si cicatrizante.

– Este necesar pentru pastrarea gustului si a mirosului.

– Este implicat in productia de spermatozoizi, a numarului lor, dar, de asemenea, si in mobilitatea acestora. Prin urmare, acesta are o actiune in fertilitatea masculina.

– Este esential pentru proliferarea celulelor si sinteza ADN.

– Favorizeaza sinteza de aminoacizi, cum ar fi cistina si metionina, care sunt principalele componente ale keratinei care constituie parul.

– Ca  antioxidant, zincul ajuta la neutralizarea radicalilor liberi (superoxid dismutaza).

– Este esential pentru dezvoltarea si functionarea sistemului nervos.

– Este indicat in cazurile de oboseala, apatie si convalescenta.

 

Publicat de Toni la data de in categoriile: Vitamine

Comenteaza si tu

Comentariul tau
Nume (obligatoriu):
Email:
Website (optional)

Iti recomandam sa citesti si: